Politiek
BNNVARA

Staatssecretaris hoopt binnenkort 'gigantische stappen' te zetten in hervorming jeugdzorg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris hoopt binnenkort 'gigantische stappen' te zetten in hervorming jeugdzorg

Nog vóór de zomervakantie hoopt staatssecretaris Van Ooijen met gemeenten tot een definitief akkoord te komen over de toekomst van de jeugdzorg. Het moet "de grootste hervorming sinds de decentralisatie van 2015" worden, zegt hij in De Nieuws BV. Ondertussen begint morgen een eerste gesprek met ouders, kinderen en instanties over de almaar toenemende vraag naar hulp van jongeren.

Inmiddels heeft ruim de helft van de kinderen last van psychische klachten, waarschuwden de GGD's en het RIVM een maand geleden. Reden voor staatssecretaris Van Ooijen om zich af te vragen "wat er aan de hand is met dit land". Begin deze maand deed hij daarom een oproep aan ouders, jongeren en betrokkenen instellingen om zich te melden voor 'dialogen'.

Met de serie gesprekken hoopt de staatssecretaris namelijk te achterhalen wat de oorzaak is voor de stress en andere problemen en om eventuele oplossingen te bedenken. Daarbij wil de staatssecretaris ook de jeugdzorg ontlasten: "Ik heb aangegeven dat ik denk dat niet altijd een hulpverlener daar de oplossing voor is."

Rechtzetten

Tegelijk benadrukt Van Ooijen dat voor kinderen met enorme problemen als eetstoornissen of depressieve klachten wel hulp zal blijven. "Juist voor deze jongeren moet er altijd zorg zijn, alleen die boodschap is totaal ondergesneeuwd." Naar eigen zeggen wil hij de zorg voor deze groep juist toegankelijker maken. "Dat is misschien wel mijn grootste motivatie voor deze baan."

Gevraagd welke jongeren dan precies wél recht moeten blijven houden op zorg en welke niet, wil de staatssecretaris af laten hangen van de gesprekken. Van Ooijen: "We kunnen wel meteen doorschieten naar de oplossing en welke oplossing we wel of niet willen, maar belangrijker vind ik dat we met elkaar de diagnose stellen: wat is er nou eigenlijk aan de hand?"

Bezuinigingen

Inmiddels kost de jeugdzorg jaarlijks zo'n 6 miljard per jaar en heeft het kabinet besloten om te gaan bezuinigen. Komende twee jaar gaat het om 374 miljoen. Daarna mogelijk om een bedrag oplopen tot 1 miljard. Volgens Van Ooijen zijn de gesprekken over de toekomst van het jeugdzorg alleen 'wat mij betreft niet financieel gedreven'.

Wel wijst hij erop dat er vorige week een principeakkoord is gesloten met gemeenten. Daarbij is de opbouw van de bezuinigingen 'gepauzeerd'. Voor de zomer moet dat akkoord definitief worden. Als dat gebeurt is dat volgens de staatssecretaris 'een gigantische stap' voor zijn hervormingsplannen.

De plannen zelf zijn nog niet bekend. De staatssecretaris spreekt van "de grootste hervorming sinds de decentralisatie van 2015."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie