Politiek
WNL

Wilders als leidende factor in de formatie leidt tot spanningen binnen NSC

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wilders als leidende factor in de formatie leidt tot spanningen binnen NSC

Volgens parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen leidt de kwestie 'Wilders' binnen de partij van Pieter Omtzigt tot grote spanningen. "Er zit een groot aantal mensen in die partij die de rechtsstaat hoog in het vaandel hebben staan. Het kan tot een explosie komen", aldus Klaassen in WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

Klaassen denkt dat Omtzigt op dit moment hoofdzakelijk 'baalt' van de eerste kink in de kabel die zich heeft voorgedaan in het formatieproces. Gom van Strien, die was aangesteld door Wilders als formateur, stapte maandag op. De onrust ontstond na een artikel van NRC, waaruit bleek dat hij wordt beschuldigd van fraude door zijn oude werkgever, die aangifte tegen hem heeft gedaan. Van Strien ontkent de aantijgingen.

Kikkers in de kruiwagen

"Omtzigt wil vooral snel beginnen met formeren en het over de inhoud hebben", zegt Klaassen. Politiek verslaggever Thomas van Groningen vult aan: "Omtzigt koerst al langere tijd af op een zakenkabinet. Ik vermoed dat hij hoopt dat de PVV onderdeel wordt van zo'n kabinet, maar dan bijvoorbeeld geen bewindspersonen levert. Op deze manier zou hij intern de boel kunnen sussen." Door snel door te praten over de inhoud zou Omtzigt dus de 'kikkers in de kruiwagen' kunnen houden.

Toch denkt Klaassen dat de vorm van een zakenkabinet zonder PVV-bewindslieden nog niet voldoende zal zijn voor een aantal NSC-leden. "Als je kijkt naar hoe de PVV in Limburg regeert, dan moesten ze eerst een soort contractje afsluiten om de moreel ethische bezwaren van andere partijen te beteugelen." Met andere woorden: de PVV'ers moesten beloven hun toon te matigen. "Wellicht zou er ook zo'n contractje voor PVV'ers in de landelijke politiek moeten komen om de gemoederen te sussen."

Campagne

Hoewel Omtzigt snel lijkt te willen beginnen aan inhoudelijke gesprekken, lijken andere partijen zoals de VVD en GroenLinks-PvdA nog in campagnemodus te zitten. "Ze vallen elkaar constant aan en Wilders doet daar overigens ook aan mee. Ze moeten óf nog wennen aan de verkiezingsuitslag óf ze denken dat er snel nieuwe verkiezingen aankomen", zegt Klaassen.

Spanningen binnen NSC vanwege hoofdrol voor Wilders (27 november 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie