Politiek

Oud PvdA-Kamerlid teleurgesteld in samenwerkingsbesluit: 'Vind het moeilijk lid te blijven'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud PvdA-Kamerlid teleurgesteld in samenwerkingsbesluit: 'Vind het moeilijk lid te blijven'

De nauwe samenwerking tussen PvdA en GroenLinks gaat ten koste van de sociaaldemocratie. Dat zegt oud PvdA-Kamerlid Keklik Yücel in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Volgens Yücel sneuvelen met innigere samenwerking de waarden die haar zo aan het hart gaan.

Keklik Yücel: 'Vind het moeilijk lid te blijven'

Hoewel beide partijen het op veel punten eens zijn, zijn er ook belangrijke verschillen die nu over het hoofd worden gezien. Vooral wanneer het aankomt op sociaal-culturele thema's. "Bij GroenLinks is de nummer 9 Kauthar Bouchallikht lid van Femyso. Dat is zo conservatief als de SGP-jongeren. Ik voel me niet vertegenwoordigd door dat soort stromingen."

Ook het idee dat een nauwe samenwerking helpt om straks samen sterker te staan in een toekomstig kabinet, kan rekenen op weinig begrip. Helemaal met de voorgenomen 'nieuwe bestuurscultuur' in het achterhoofd. "Het is dom, in de tijd dat volksvertegenwoordigers autonoom zouden moeten opereren, meer discussie in de eigen fractie moeten aangaan wordt er toch meer eenheidsworst tussen twee partijen die een eigen klankkleur hebben, de fractiediscipline wordt dus nog ondoorzichtiger, benauwder, nog diffuser. Niet iets waar de kiezers op zitten te wachten."

Optisch deugen

Binnen haar eigen partij komt de focus ondertussen steeds meer op identiteit te liggen in plaats van waarden. Tot grote frustratie van Yücel. "Ik voel me steeds minder vertegenwoordigd. Het gaat over optisch deugen, het gaat niet over intrinsiek deugen. Het gaat niet over waarden, het gat over de buitenkant, kleurtjes. Over iemand wel of niet met een hoofddoek, daar gaat het om, het gaat niet om ideeën."

Voor Yücel voelt de hechtere samenwerking met GroenLinks dan ook als een nieuwe slag in haar strijd binnen de partij voor een politiek gedreven op waarden in plaats van identiteit. Toch wil ze van opgeven niet weten. "Ik blijf lid van een sociaaldemocratische beweging, ik denk dat het van binnenuit invloed uitoefenen ook al ben je een minderheid." Van harte gaat dat niet. "Ik vind het moeilijk om lid te blijven."

Ster advertentie
Ster advertentie