Politiek
KRO-NCRV

Pechtold geeft rechts kabinet positieve kans: 'Laten we kijken of dit leidt tot een beter Nederland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pechtold geeft rechts kabinet positieve kans: 'Laten we kijken of dit leidt tot een beter Nederland'

Het valt nog te bezien of de PVV, VVD, NSC en BBB een nieuw kabinet kunnen vormen, maar Alexander Pechtold ziet het positief in voor de partijen. "Laat het nu ook maar gebeuren en laten we kijken of dit soort populaire, populistische kreten ook leiden tot een beter Nederland", zegt de oud-D66-leider bij Spraakmakers.

Hoe gaat het verder met Nederland? Alexander Pechtold over politiek 2023

Video niet beschikbaar

Kwijt

De winst van PVV kwam wel als een verrassing voor Pechtold. "Ik merk dat ik de afgelopen jaren gevoelens had als: dit zal wel niet gebeuren, dit zal niet zo ver komen. Die ben ik wel kwijt", aldus de oud-politicus.

Amerika als 'verschrikkelijk voorbeeld'

Daarbij ziet Pechtold gelijkenissen met het huidige politieke klimaat in de Verenigde Staten. "Ik volg het altijd met het gevoel dat het ook in Nederland kan gebeuren, een totaal gepolariseerde samenleving." Pechtold noemt het een "trend" en Amerika is daar een "verschrikkelijk voorbeeld" van.

Niets kwalijk

"Wanneer komt het moment dat we weer positieve politiek krijgen?" gaat Pechtold verder. "Ik ben heel geïnteresseerd in wat er nu gaat gebeuren." Volgens de oud-politicus hadden we de winst van PVV "met z'n allen" kunnen zien aankomen. "Ik neem Wilders eigenlijk niets kwalijk. Hij heeft het met hartstikke veel ervaring gedaan."

Doorgaan

Pechtold vreest wel voor de gevolgen. "Als je de democratie niet onderhoudt en de spelregels daarbij, dan gaat het ten onder omdat het daar niet tegen bestand is." Aan de andere kant ziet hij een nieuw kabinet wel gebeuren. "Laat het maar doorgaan. Ze vallen of door de mand of gaan door. Ik geef ze een positieve kans."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie