Politiek
KRO-NCRV

'Aftreden Grapperhaus kan geloofwaardigheid van het kabinet redden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aftreden Grapperhaus kan geloofwaardigheid van het kabinet redden'

Hoe geloofwaardig is minister van Justitie Ferd Grapperhaus nog, nadat bij zijn eigen huwelijksfeest de anderhalvemeterregel niet nageleefd is? Hoogleraar Gezondheidscommunicatie Bas van den Putte noemt het "dodelijk voor de geloofwaardigheid van de overheid" en ziet maar één manier om dat om te draaien: aftreden.

Van den Putte zegt het volmondig eens te zijn met de stelling van Stand.nl: Minister Grapperhaus is totaal ongeloofwaardig geworden. Met de foto waarop Grapperhaus en zijn huwelijksgasten dichtbij elkaar stonden, communiceer je volgens de hoogleraar dat het niet zo belangrijk is om je aan de regels te houden.

De foto kwam deze donderdag naar buiten via SBS Shownieuws. Grapperhaus bood zijn excuses aan en erkende dat er "helaas momenten zijn geweest waar de anderhalve meter niet in acht is genomen".

Het kabinet zou de blunder van Grapperhaus kunnen omdraaien door hem af te laten treden als minister, zegt Van den Putte. "Het is een heel belangrijk signaal dat dan afgegeven wordt. Namelijk: wij nemen de anderhalve meter serieus." De gevolgen voor Grapperhaus zijn dan een stuk groter dan voor burgers, realiseert Van den Putte zich. "Natuurlijk gaat er wel eens iets mis, maar een minister kan zich dat nu eenmaal niet veroorloven."

'Minister is geen gewone burger'

Maar is de minister dan niet ook gewoon een mens en is het niet heel lastig om overal de afstand te behouden? "Dat is inderdaad buitengewoon lastig en het is ook heel begrijpelijk dat ieder mens een keer de fout ingaat. Ook de minister zal zijn best gedaan hebben. Maar de minister is geen gewone burger. Hij is verantwoordelijk voor het handhaven van de maatregelen. Hij heeft een voorbeeldfunctie en hij zal zich net beter moeten gedragen dan andere mensen."

De hoogleraar voorspelt dat het hierdoor heel lastig gaat worden voor de politie en gezaghouders om mensen nog te bekeuren en aan te spreken. "Je kunt wel raden wat mensen tegen die gezaghouders gaan zeggen."

Zelf naar de politie

Oud D66-Kamerlid Boris van der Ham en Spraakmaker beaamt dat aftreden "de meest heldere vorm van communicatie" is, maar "totaal ongeloofwaardig is Grapperhaus nu ook weer niet." De voorzitter van het Humanistisch Verbond ziet ook nog een andere mogelijkheid. "Hij kan ook zelf naar de politie gaan voor een boete. Alleen je excuses aanbieden, zoals Grapperhaus nu gedaan heeft, kan zoals hoogleraar Van den Putte zegt problemen geven bij het handhaven op straat."

Hoogleraar Van den Putte denkt dat zelf naar de politie gaan voor een boete een "te klein" gebaar is. "Juist omdat Grapperhaus symbool staat voor het hele coronabeleid. Een boete van 390 euro is dan een beetje mager. Met aftreden laat je zien dat je het echt belangrijk vindt als kabinet." Vrijdagmiddag maakte premier Mark Rutte bekend dat Grapperhaus en zijn vrouw beiden 390 euro naar het Rode Kruis hebben overgemaakt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie