Politiek
EONOS

'Meer gaswinning in Groningen is onaanvaardbaar'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Meer gaswinning in Groningen is onaanvaardbaar'

Onaanvaardbaar. Zo reageert de Groninger provinciebestuurder Tjeerd van Dekken op het besluit van het ministerie van Economische Zaken om de gasproductie in Groningen op te voeren. De Gasunie houdt er rekening mee dat er 7,6 miljard kubieke meter gas moet worden gewonnen, bijna twee keer zoveel als gepland stond.

Het extra gas wordt onder andere gewonnen voor Duitsland, omdat onze oosterburen meer gas verbruiken dan ze hadden verwacht. Van Dekken, gedeputeerde in Groningen (Milieu): "Dit is een onaanvaardbare situatie. En een klap in het gezicht van de Groningers als het gaat om de veiligheid."

Naar nul

Het kabinet beloofde twee jaar geleden dat de gaswinning in 2022 naar nul zou worden teruggebracht. "Blijkbaar is het zo dat Duitsland gas tekort komt, en dat dat verkocht moet worden. Dat gaat ten koste van die nulsituatie die we graag willen zien in het Groninger veld, dat wat we hebben afgesproken met het kabinet. Daarom is het onaanvaardbaar. De minister en het kabinet hebben gezegd dat ze naar nul willen. Ik baseer me op die afspraak. Een nieuw feit is dat er nu wordt gezegd dat de situatie in Duitsland een argument is, en dat kende ik niet. Vandaar dat ik me daar enorm over verbaas."

Annemarie Heite, gedupeerde van de gasboringen in Groningen, is niet verbaasd dat dit besluit is genomen. "En dat is heel triest. Iedereen zag dit aankomen. En dat geeft aan hoe weinig vertrouwen wij nog hebben in Den Haag. Dit is binnen zes dagen in het nieuwe jaar de eerste belofte die wordt verbroken."

Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken over de extra Groningse gaswinning

Bang

Mensen zijn boos, verdrietig, maar ook bang, beschrijft Heite. "Er zijn nog steeds mensen die slapen met een koffer in de gang, omdat ze echt bang zijn dat er een zwaardere beving komt en dat ze halsoverkop weg moeten. Er is een direct verband tussen de gaswinning en de aardbevingen. Dit is een klap in ons gezicht."

Ook Van Dekken wijst nog maar eens op de relatie tussen de gaswinning en de bevingen in zijn provincie. "Die gaan voorlopig niet voorbij. Hoe meer gaswinning, hoe groter de kans op bevingen. Het moet gaan over de veiligheid van onze inwoners, dat is cruciaal."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie