Politiek
EO

Omtzigt vreest nieuw soort toeslagenschandaal rond energiecompensatie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omtzigt vreest nieuw soort toeslagenschandaal rond energiecompensatie

Als we niet uitkijken, komt er weer een nieuw soort toeslagenschandaal omtrent het plan om de energierekeningen van burgers te compenseren. Dat zegt onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt in Dit is de Dag. Hij heeft nog veel vragen: "Wat doen we met mensen die in een tochtige huurwoning worden? Wat doen we met MBK’ers die veel energie gebruiken?", aldus de voormalig CDA’er.

De avond voor Prinsjesdag bracht het kabinet een plan van 15 miljard naar buiten. Dit was last minute-werk, zegt Omtzigt. "Het lijkt erop dat ze binnen twee dagen een plan in elkaar getimmerd hebben, wat nog niet in een wetsvoorstel ligt. Dan wil ik weten: wie vallen hier onder? Wie krijgt er compensatie? We weten nog niks", zegt Omtzigt.

Hij vraagt zich bijvoorbeeld af of mensen die stadsverwarming hebben onder het plan vallen, of mensen die van het gas af zijn. "Die gebruiken weer veel meer elektriciteit? Wordt dat ook gecompenseerd?"

Omtzigt vraagt zich ook af wat de rol van energiemaatschappijen is, die nu veel winst maken. "Mensen betalen 4 euro voor een kuub gas, terwijl het op de internationale markt 1,80 kost. Als de overheid dan zegt: wij gaan op die 4 euro, 2,50 bijleggen, waarvan 1,50 naar de energiemaatschappijen gaat, dan lijkt dat me ook geen goede besteding van overheidsgeld."

Toeslagenschandaal

Omtzigt vreest dat het pakket tot grote problemen gaat leiden. Hij vreest zelfs een nieuw soort toeslagenschandaal als niet heel snel duidelijk wordt wie eronder gaan vallen. Als dat onduidelijk blijft, kunnen mensen zonder het te weten een onterechte compensatie aanvragen.

Omtzigt en Nibud reageren op noodmaatregelen kabinet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie