Politiek
WNL

Europarlementariër Malik Azmani (VVD): 'Minder geld naar landbouw, meer naar veiligheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europarlementariër Malik Azmani (VVD): 'Minder geld naar landbouw, meer naar veiligheid'

Als het aan VVD-Europarlementariër Malik Azmani ligt, moet minder geld naar de landbouw en meer naar veiligheid. "We moeten de Europese begroting herschikken. Op dit moment wordt maar twee procent van de totale begroting uitgegeven aan veiligheid. Dat moet een veel groter aandeel zijn", zegt Azmani in het radioprogramma Sven op 1.

"Eén derde van de hele begroting gaat naar landbouw. Wat mij betreft mag dat minder", zegt Azmani. Plannen van partijen aan de linkerzijde om met een industriefonds te komen, vindt de VVD'er een slecht idee. "Daarbij is alles gebaseerd op leningen. We kunnen echt niet schulden doorschuiven naar volgende generaties", zegt hij. "We moeten het geld uit de markt halen en herprioriteren. Minder naar landbouw en meer naar veiligheid."

Het geld is uit de kapitaalmarkt te halen, vertelt Azmani. Bijvoorbeeld op de beurs en bij private investeerders. "Dat is verstandig beleid, naast de Europese Investeringsbank (EIB)." Zij wilden in eerste instantie niets met Defensie doen. "Maar door toedoen van de VVD-delegatie in het Europees Parlement hebben we de EIB opgeroepen om te kijken naar wat nu voor Defensie nodig is", zegt hij.

Malik Azmani (EU-lijsttrekker VVD): 'Minder geld naar landbouw en meer naar veiligheid' (3 juni 2024) - Sven op 1

Politieke spelletjes

Waar Azmani zich ook druk om maakt, is het 'politieke spel' dat in de Tweede Kamer wordt gespeeld over de order van vier Franse onderzeeboten voor de Koninklijke Marine. 'Ik hou daar niet van", zegt hij, omdat de urgentie volgens hem evident is.

Niet alleen bij de onderzeeboten, maar ook bij de tweeprocentsnorm van de NAVO worden binnen de Kamer spelletjes gespeeld, vindt de liberaal. "Nu zegt GroenLinks-PvdA zich daar weer van terug te trekken." Ook over de steun aan Oekraïne heerst afgelopen week weer veel verdeeldheid. "Het is echt menens. Poetin staat aan de deur te rammelen. Oekraïners strijden op dit moment ook voor onze vrijheid. Ze kopen tijd voor ons."

Ursula von der Leyen

Het is nog niet zeker of Ursula von der Leyen steun krijgt van de VVD voor een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie, zegt Azmani in aanloop naar de Europese verkiezingen. "Ik zie liever een liberaal, bijvoorbeeld Kaja Kallas (premier van Estland, red.). We hebben veel talenten in huis."

De steun van de VVD hangt af van het programma waarmee Von der Leyen komt, aldus de Europarlementariër. "Ze gaat voorstellen doen waarmee ze met de Commissie de komende vijf jaar stappen wil zetten. Voor mij is het erg belangrijk wat daarin staat."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie