Politiek
KRO-NCRV

Killerrobots op het slagveld? Minister Hoekstra wil dit schrikbeeld wegnemen

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Killerrobots op het slagveld? Minister Hoekstra wil dit schrikbeeld wegnemen

Kunstmatige intelligentie zien we niet alleen steeds meer in ons eigen leven, maar ook op het slagveld. Daarom vindt er deze week een internationale top over militaire kunstmatige intelligentie plaats in Den Haag. "We willen het schrikbeeld wegnemen dat mensen er straks niet meer aan te pas komen", zegt Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra bij Spraakmakers.

Wopke Hoekstra over REAIM: de summit over AI in militaire omgeving

Volgens Hoekstra brengt de nieuwe technologie positieve aspecten maar ook schaduwzijdes met zich mee. Beiden komen bij de internationale top aan bod: "Hoewel mensen op het slagveld soms verkeerde beslissingen nemen, met veel slachtoffers tot gevolg, moet je er niet aan denken dat je het volledig uit handen geeft aan de technologie."

Gesprekken volhouden

Aan de top 'REAIM' doen ruim tachtig landen mee die met elkaar gaan overleggen hoe om te gaan met de nieuwe technologieën. "Het is nog een lange reis", aldus Hoekstra. Volgens de Minister hoeven we na de top ook geen harde afspraken tussen de landen te verwachten. "Dat kun je niet verwachten na een eerste conferentie. Het belangrijkste is dat we deze gesprekken volhouden." Nederland organiseert de conferentie samen met Zuid-Korea. Volgens Hoekstra om aan te geven dat het geen Westers onderwerp is, maar de hele wereld aangaat.


Quote

Elke minuut telt, maar toch moet je het met elkaar doen.

Wopke Hoekstra (Minister BuZa)

Is er nog wel tijd?

Er zal dus nog wel wat tijd nodig zijn voordat alle landen wellicht met elkaar harde afspraken hebben gemaakt. Dit terwijl de technologie zich in een recordtempo evalueert. Is er nog wel tijd voor overleg? Hoekstra: "Het eerlijke antwoord is: nee. In eerdere gevallen, van bijvoorbeeld nucleair overleg, zag je dat er diplomatiek voortgang werd geboekt maar mensen wel doorgingen met dit soort wapens. Elke minuut telt, maar toch moet je het met elkaar doen. Als je als deelgroep afspraken maakt, terwijl de rest zich er niks van aantrekt, is de wereld maar beperkt veilig."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie