Politiek
KRO-NCRV

Caroline van der Plas doet oproep aan boeren: zoek mensen niet thuis op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Caroline van der Plas doet oproep aan boeren: zoek mensen niet thuis op

Caroline van der Plas heeft er alle vertrouwen in dat de boerenprotesten woensdag vreedzaam zullen verlopen. Dat zegt de BBB-voorvrouw bij 1 op 1. "Alleen als er andere groeperingen op de demonstraties afkomen, kunnen er vervelende dingen gebeuren." Over haar eigen achterban maakt Van der Plas zich geen zorgen. "Boeren willen gewoon gehoord worden."

Zelf zal de Deventerse, die haar virtuele zetelaantal sinds de verkiezingen van 1 naar 5 heeft zien stijgen, woensdag ook op het Malieveld te zien zijn. "Ik ga de boeren vertellen dat ze bestaansrecht hebben in dit land", verzekert Van der Plas aan de vooravond van een nieuwe ronde boerenprotesten. "Boeren willen gezien en gewaardeerd worden. Ze vechten morgen voor de toekomst van hun bedrijf en kinderen."

Landbouw onder druk

Dat die toekomst voor lang niet ieder boerenbedrijf zeker is, zal voor weinigen nieuwe informatie zijn. Maandag publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nog een advies aan het volgende kabinet, dat geen rooskleurig toekomstbeeld voor de landbouw schetste. In Brabant, Gelderland en Overijssel zou door de grote stikstofuitstoot op den duur zelfs helemaal geen landbouw meer mogelijk zijn. Zelfs ‘boerenpartij’ CDA maakte deze dinsdag een draai, door in een nieuw visiedocument voor het eerst te stellen dat de veestapel verkleind zal moeten worden.

Een zelfde soort draai hoeft men van de BoerBurgerBeweging niet te verwachten. "Om dit een dag voor de protesten naar buiten te brengen, moet dat nou per se?", verzucht Van der Plas. "Ik zou morgen met de boeren in gesprek gaan in plaats van dit soort plannen van tevoren naar buiten te brengen."

Ook het oordeel van het PBL vindt het Kamerlid te voorbarig. "De Commissie-Remkes heeft zelf aangegeven dat er onzekerheid bestaat over de stikstofmetingen. Wij zeggen: meten is weten. Pas dan kunnen we iets zinnigs zeggen over de maatregelen die eventueel genomen moeten worden."

Verkleining veestapel

Een verkleining van de veestapel hoeft volgens de BBB niet bij dat maatregelenpakket te horen. "De boeren hebben de afgelopen decennia bewezen dat technologische innovatie de ecologische voetafdruk van landbouw enorm kan laten afnemen", stelt Van der Plas.

De motieven van de voorstanders van een verkleinde veestapel zijn volgens haar helder. "Maxime Verhagen heeft namens Bouwend Nederland gezegd dat de landbouw moet worden afgeschaald. Hij wil natuurlijk graag woningen bouwen op die grond. Dus er bestaan wel degelijk belangen om boeren weg te krijgen."

Hoe hoog de frustraties morgen ook op zullen lopen, Van der Plas roept de boeren op om rustig te blijven. "Met scherp demonstreren is niets mis, maar ga geen wegen blokkeren of mensen thuis opzoeken. Onze boodschap is helder en we hebben veel steun van de Nederlandse bevolking, dus dat soort acties zijn helemaal niet nodig."

Luister naar het interview met Caroline van der Plas bij 1 op 1:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie