Binnenland
NOS

'Door strenge regels op sommige plekken straks geen landbouw mogelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Door strenge regels op sommige plekken straks geen landbouw mogelijk'

Door strenge stikstof- en klimaatregels is er in gebieden met kwetsbare natuur op langere termijn geen landbouw meer mogelijk. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving in een advies aan een volgend kabinet.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland.

Komende decennia krijgt de landbouw te maken met steeds strengere stikstofregels. Het planbureau, dat onderzoek doet naar de gevolgen van beleid op het gebied van milieu, natuur en ruimte, waarschuwt voor de ingrijpende gevolgen in sommige gebieden. Het zou gaan om een "ongekende transformatie van het landelijke gebied".

Eerlijk over gevolgen

In bepaalde regio's zal bijvoorbeeld geen ruimte meer zijn voor veehouderij en akkerbouw. Zelfs niet wanneer boerenbedrijven aanpassingen doen, zoals het aanpassen van de stallen of het geven van ander veevoer.

Het nieuwe kabinet moet eerlijk zijn over die gevolgen voor de landbouw, stelt het planbureau. Want de regels zullen een grote impact hebben op de tienduizenden boeren die in die gebieden wonen en werken.

Uitstoot afbouwen

Begin maart nam de Tweede Kamer een wet aan, die bepaalt dat de stikstofuitstoot de komende jaren stapsgewijs moet worden afgebouwd. Ook worden meer maatregelen genomen om de natuur te beschermen.

Het planbureau concludeert dat de huidige stikstofaanpak onvoldoende is gericht op de plekken waar de natuur er het slechtst aan toe is, zoals de hoogveengebieden in het oosten en zuiden van het land. Door lukraak stikstofmaatregelen te nemen, kan het zijn dat de natuurkwaliteit daar toch verslechtert. Het is efficiënter om maatregelen te nemen in de gebieden waar de natuurkwaliteit het hardst achteruit gaat, stelt het PBL.

Planbureau: door strenge regels op sommige plekken straks geen landbouw mogelijk

Ster advertentie
Ster advertentie