Politiek

'De politiek moet niet bang zijn voor de publieke opinie'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De politiek moet niet bang zijn voor de publieke opinie'

Politiek commentator Kees Boonman vindt dat bij het loslaten van de coronamaatregelen en het stap-voor-stap-beleid, de bewindspersonen zich te veel hebben laten leiden door de publieke opinie. "De politiek moet niet bang zijn voor de publieke opinie", zegt hij bij Spraakmakers.

Discours anders

Boonman luisterde deze week ook naar het debat in de Eerste Kamer over het verlengen van de spoedwet rondom covid. Daar herhaalde Hugo de Jonge wederom dat ze een inschattingsfout hebben gemaakt. Boonman: "Hij merkte daarbij op dat het discours op dat moment anders was. Met andere woorden: de publieke opinie."

Volgens Boonman was iedereen een paar weken terug positief gestemd en klaar met corona. "Het ging goed, er waren gunstige cijfers. Hoe kun je als bestuurder dan waarmaken dat je een stap voor stap-beleid voert?" Toch vindt hij dat het juist aan de politiek is om zich niet te laten meesleuren door sentimenten in de samenleving. "Men kan wel heel veel willen, maar niet alles kán zomaar."

Deemoed

‘Stap voor stap’ was het kenmerk van het Nederlandse coronabeleid in de woorden van Mark Rutte en Hugo de Jonge, zegt Boonman. "Men zal daar weer naar terug moeten", denkt hij vooruitblikkend op het coronadebat vanmiddag waarvoor de Kamer na een week alweer terugkomt van het zomerreces. In dat debat verwacht hij dat 'deemoed' het sleutelwoord zal zijn van Rutte en De Jonge. "Deemoed over het feit dat ze een inschattingsfout hebben gemaakt."

Ook is hij benieuwd welke maatregelen weer ingevoerd zullen worden. "Het verplichte mondkapje of misschien wel de Franse koers, waarbij mensen verplicht worden zich te laten vaccineren?", vraagt hij zich af. "De politiek en het bestuur moet de urgentie terugbrengen van deze kwestie.

Het debat is live te volgen vanaf 13.00.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stand.nl: Het kabinet moet meer versoepelingen terugdraaien

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie