Politiek
KRO-NCRV

Van Baalen (VVD): ‘Macron sluit zich aan bij liberale Europese fractie’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Baalen (VVD): ‘Macron sluit zich aan bij liberale Europese fractie’

"De kans is heel groot dat Macron na de Europese Verkiezingen bij de liberale ALDE-fractie zit", zegt Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD en partijvoorzitter bij de ALDE, "we zitten nog bij elkaar aan tafel, daar komen we uit."

Video niet beschikbaar

De Franse President schreef dinsdagochtend in 28 Europese kranten een opiniestuk met zijn visie op Europa en een breed scala aan maatregelen. Hij ziet dat Europa "sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo in gevaar is geweest." Daarom moet Europa zich vernieuwen, stelt hij.

"Op strategisch vlak zijn we het eens", zegt Van Baalen, "maar niet over de uitwerking." Macron wil bijvoorbeeld meerdere agentschappen in het leven roepen, die zich bezighouden met asielbeleid, of de bescherming van democratieën. Van Baalen vindt dat "de problemen opgelost moeten worden", maar daar hoeven geen nieuwe agentschappen voor ingesteld te worden.

"Ik vond het een interessante brief, die de basis vormen voor gesprekken, net als de speeches van Mark Rutte." De partij Macron, La République en Marche, zei in november te willen samenwerken met de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement, waar ook de VVD en D66 in zitten, "de gesprekken daarover lopen nog", zegt Van Baalen, maar hij gaat er vanuit dat de beide partijen na de verkiezingen samen verder gaan.

Van Baalen: ‘Macron sluit zich aan bij liberale Europese fractie’

Ster advertentie
Ster advertentie