Politiek
WNL

Vertrouwen is weg in explosief politiek Den Haag: 'Het was onnodig om te lekken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwen is weg in explosief politiek Den Haag: 'Het was onnodig om te lekken'

De toeslagenaffaire, het aftreden van het kabinet, de formatieblunder en nu de notulenaffaire. Het gaat er explosief aan toe in politiek Den Haag en er wordt gesmeten met termen zoals 'aftreden' en moties van wantrouwen. Volgens demissionair premier Rutte zijn er buitengewone acties nodig om het vertrouwen in de politiek te herstellen.

Rutte wil dat doen door de vertrouwelijke notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire maandag openbaar te maken. Het besluit is een reactie op een verzoek uit de Tweede Kamer. Die wilde opheldering over berichten van RTL Nieuws dat het kabinet in 2019 doelbewust informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Dat de inhoud van de notulen van de ministerraad op straat komt te liggen, is zeer uitzonderlijk. Ze blijven in principe twintig jaar geheim, maar het kabinet kan wel ontheffing verlenen.

Besluit komt niet onverwachts

Politiek journalist van Elsevier Weekblad, Carla Joosten, zag dit besluit al wel aankomen. "Ik verheug me er wel op om de notulen daadwerkelijk te lezen. Dit verkleint de kloof tussen burger en kabinet", zegt de journaliste in WNL op Zaterdag op NPO 1. Ook rechtsgeleerde Afshin Ellian kijkt niet op van het besluit. "Ik begrijp het in deze context wel, maar realiseer je het openbaar maken van dit soort notulen schadelijk kan zijn voor onze economie. Het gaat soms gewoon over staatsgeheimen."

'Het is de schuld van iedereen'

"Het bijzondere is, dat het om reeds openbaar gemaakte stukken gaat. De commissie Van Dam had deze stukken al lang ingezien. Lekken was daarom helemaal niet nodig", vervolgt Ellian. Volgens Ellian had de discussie dan ook anders moeten gaan. Joosten: "Het is niet de schuld van één persoon, zoals nu wordt beweerd, maar de schuld van iedereen en hoe ze met de informatie in de notulen zijn omgegaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie