Politiek
KRO-NCRV

'Hugo de Jonge staat onder verbale curatele'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hugo de Jonge staat onder verbale curatele'

De persconferentie van Minister-President Mark Rutte was gisteren 'helder en duidelijk'. Ook Hugo de Jonge weerhield zich van 'allerlei fantasiezinnen', die de vorige keer niet iedereen begreep, oordeelt politiek commentator Kees Boonman in Spraakmakers. "Ik kreeg de indruk dat Hugo de Jonge onder verbale curatele stond. Hij was kort van stof en las de opgeschreven teksten op."

Boonman hoorde eerder van binnenuit dat de afgelopen weken discussie was tussen bewindslieden en partijen, over wie ook wat mocht zeggen. "Daarvan hebben we het resultaat gezien. Vier ministers die iets uitleggen, de een iets minder duidelijk dan een ander."

'Politicus moet bestuurder zijn'

In de peilingen stijgt de VVD, niet onwaarschijnlijk gekoppeld aan de optredens van Rutte. Boonman: "Rutte is de nummer 1, de grote man, het gezicht dat dit probleem moet proberen op te lossen."

In deze tijd van crisis, is het volgens Boonman van belang dat politici depolitiseren en niet denken aan het eigen gezicht, de eigen toekomst of de eigen partij.

"Op dit moment moet een politicus bestuurder zijn. Dat probeert Rutte heel nadrukkelijk en dat lukt hem best." Minister Wopke Hoekstra zal zich vermoedelijk ook wat meer op de achtergrond houden. "Die heeft zo'n tik op de neus gehad, dat hij denk ik het liefste twee dagen buiten beeld blijft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hugo de Jonge vlogt over Hugo de Jonge

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is via zijn vlogs op de kanalen van het ministerie van Volksgezondheid wel duidelijk in beeld. Onderzoeksjournalist Dieuwertje Kuijpers raadt iedereen aan deze vlogs te kijken.

"Hugo de Jonge maakt graag vlogs over Hugo de Jonge, waarin hij zijn eigen voice-over doet en waarin Hugo de Jonge vertelt wat Hugo de Jonge doet."

Dat is niet vreemd, gezien het geen geheim is dat De Jonge partijleider van het CDA wil worden. "Wel interessant is dat je dit soort egovlogjes via ministeriële kanalen gaat doen. Mag je wel een soort van campagne voeren via ministeriële kanalen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In maatpak naast een ambulance

Kuijpers: "Als je ook gaat kijken naar dat filmpje, dan zie je Hugo de Jonge, casual zittend op een tafel, waar toevallig een militair bijzit of losjes babbelend met een zorgmedewerker in een maatpak naast een ambulance."

Het camerawerk is volgens Kuijpers ook interessant, iedereen staat in een halve cirkel om De Jonge heen, zodat de camera alles kan vastleggen. "En op vrijwel nergens in het filmpje houdt hij 1,5 meter afstand." Dat gebeurt alleen als hij met een arts staat te praten. "Waar de voice-over van Hugo dan zegt, ja we moeten ons wel aan de regels houden."

Doventolkmomentje

Bij de persconferentie gisteren wist De Jonge ook even een momentje te pakken door even hamsteren te noemen en zo in te spelen op de internethype rondom doventolk Irma Sluis. "Dus ik ben heel benieuwd wat Hugo volgende week te vertellen heeft over de persconferentie van Hugo."

Meer Spraakmakers?

Spraakmakers is iedere werkdag te horen tussen 9.30 en 11.30 op NPO Radio 1. Wil je meer zien en horen van Spraakmakers? Volg Spraakmakers dan op Twitter en Facebook of wordt lid van de Community.

Ster advertentie
Ster advertentie