Politiek
WNL

Oud-minister van Financiën Onno Ruding: 'Het kabinet moet niet aan iedereen geld uitkeren'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister van Financiën Onno Ruding: 'Het kabinet moet niet aan iedereen geld uitkeren'

Nederland heeft te maken met tal van crises, zo ook de ellende rondom inflatie. Huishoudens raken steeds verder financieel in de knel en de roep om iets aan de koopkracht te doen neemt toe. Oud-minister van Financiën Onno Ruding vindt het echter geen goed plan als het kabinet aan iedereen geld gaat uitkeren. Dat laat hij weten bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

"Wat men als kabinet met de beste bedoelingen heeft gedaan is om koopkrachtsteun te geven voor de hele bevolking", begint Ruding. "Dat is ontzettend duur, want het geld gaat ook naar een heleboel mensen met een hoog inkomen die best kunnen overleven zonder extra steun."

Ruding noemt het "een fout" dat toenmalige kabinetten de Belastingdienst de opdracht hebben gegeven aan iedereen geld uit te keren. Van die fout lijkt de regering geleerd te hebben. Want "het kabinet zegt terecht dat zij niet meer onbeperkt allerlei steunmaatregelen kunnen geven".

De huidige problemen worden volgens Ruding overigens niet veroorzaakt door beleidsmaatregelen in Nederland. "Het komt door de hoge gasprijzen, de ellende met Oekraïne en het wangedrag van Rusland. Dat is een verarming voor Nederland." Ofwel: niet iedereen kan worden gecompenseerd voor koopkrachtverlies, want "dat is een te grote aanslag op de staatsfinanciën".

Koopkrachtmaatregelen

Volgens Ruding is het ook helemaal niet eenvoudig om voor een looptijd van een jaar zomaar wat maatregelen in het leven te roepen. De maatregelen zijn namelijk vaak gepland voor 1 januari en "de Belastingdienst heeft maanden voorbereiding nodig", zegt de oud-minister van Financiën.

De Belastingdienst heeft momenteel de handen vol aan andere zaken, zoals de toeslagenaffaire, zegt Ruding. "En als je de boel toch gaat forceren, dan garandeer ik dat er weer een recept komt voor een ramp."

Advies

Maar wat werkt dan wel? Ruding adviseert simpele maatregelen te nemen: "Een verhoging of verlaging van het tarief van belastingen. Dat is gemakkelijk." Daar heb je echter wel wetswijzigingen voor nodig en dat gaat ook veel tijd in beslag nemen. "Het is dus geen onwil bij het kabinet, maar het gaat allemaal gewoon niet zo snel."

Oud-minister van Financiën Onno Ruding (26 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie