Nog steeds geen huwelijk tussen vleesindustrie en die van vleesvervangers: 'Noem het ook geen hamburgers'
- Nieuws
- Nog steeds geen huwelijk tussen vleesindustrie en die van vleesvervangers: 'Noem het ook geen hamburgers'
Nu de landbouwsector wordt opgeschut door de stikstofmaatregelen, klinkt de roep om meer ‘plantaardig’ te gaan eten ook weer luider. Producenten van vleesvervangers spinnen garen bij de huidige situatie. De overstap maken naar die sector is voor veeboeren vaak nog een ‘no go’.
Video niet beschikbaar
“Vleesvervangers zijn een hype,” zegt de voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector Laurens Hoedemaker in WNL Haagse Lobby. “We zijn ook helemaal niet minder vlees gaan eten de afgelopen jaren dus het idee dat over tien jaar de supermarkten vol liggen met vleesvervangers is een illusie.” Daarin staat Hoedemaker lijnrecht tegenover de directeur van Centraal Bureau voor de Levensmiddelen, dé brancheorganisatie van supermarkten, Marc Jansen. “Ik denk juist dat de producten van supermarkten er over tien jaar heel anders uitzien.”
'Gefrituurde snack'
Voor de vleesindustrie is het ondenkbaar om vervangen te worden. Dezelfde benaming voor vleesvervangers is dan ook een doorn in het oog. “Noem het ook geen hamburger,” zegt Hoedemaker. Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas is het daarmee eens. en daarbovenop: “Vleesvervangers zijn op dit moment nog helemaal niet zo gezond. Er zit veel vet en suiker in. Ik hoef niet iets dat gefabriceerd is. Ik heb veel liever een vers stukje vlees.” Dat vleesvervangers vaker iets weghebben van ‘gefrituurde snacks’ is ook al gebleken uit verschillende onderzoeken.
Plantaardige landbouw
Jansen ontkent dat niet, maar ziet ook dat de kwaliteit en vooral ook de smaak van vleesvervangers flink is verbeterd de afgelopen jaren. “Daardoor zullen ook meer mensen gaan overstappen. Dan zal er opschaling van de productie plaatsvinden en dat zorgt voor een kostprijsdaling.” Kortom, vleesvervangers zullen goedkoper worden. Dat merkt ook de voormalig CEO van de Vegetarische Slager Jaap Korteweg. Korteweg denkt dat plantaardig voedsel daardoor uiteindelijk zelfs de hele landbouwsector kan overnemen en daar bovenop is er dan minder stikstofuitstoot. Hoedemaker vindt dat op zijn beurt weer veel te kort door de bocht: “Lang niet alle grond is geschikt voor plantaardige landbouw.”
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.