Moet Nederland dreigen met sancties tegen Israël? 'EU-onderzoek is een lapmiddel'
- Nieuws
- Moet Nederland dreigen met sancties tegen Israël? 'EU-onderzoek is een lapmiddel'
Steeds meer landen zijn kritisch op de Israëlische regering. Ook in Nederland groeit de druk om strengere maatregelen te nemen. Het kritische onderzoek naar Israëls optreden in Gaza, dat dankzij minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) uitgevoerd gaat worden, is volgens sanctierechtadvocaat Heleen over de Linden niet genoeg. "Dat vind ik een soort lapmiddel om aan de buitenwereld te laten zien: We doen ons best", zegt ze in Dit is de Dag (EO).
Moet Nederland ook dreigen met sancties tegen Israël?
Video niet beschikbaar
Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft samen met andere EU-landen afgesproken om te onderzoeken of Israël zich nog wel houdt aan mensenrechtenafspraken in het samenwerkingsverdrag met de EU. Als dat niet zo blijkt te zijn, kunnen er alsnog maatregelen volgen. "Er zit geen deadline aan dat onderzoek. Dus we moeten niet alleen op dat spoor gaan zitten", zegt Over de Linden. "Dat kan een oeverloze maandenlange discussie worden. Ondertussen gaat Netanyahu verder. Er sterven kinderen, niemand is daarbij gebaat."
'Diplomatie levert niets op'
Over de Linden vindt dat praten niet genoeg oplevert. De sanctierechtadvocaat wil dat Nederland harder optreedt. "We zijn al heel lang bezig met diplomatie, en dat levert niets op", zegt zij. "Elke dag telt, want Netanyahu heeft zich een doel gesteld, gaat dat doel bereiken en het is voor hem op dit moment veel te makkelijk om dat te doen." Over de Linden pleit voor een verbod op import- en export. "Zeker op wapens, munitie en dual use-goederen."
Ook moeten we personen uit de entourage van Netanyahu, die zich bezighouden met daden van agressie en illegale nederzettingen, op de sanctielijst plaatsen, vindt Over de Linden. Op dit moment zijn er vanuit de EU sancties ingesteld tegen 10 personen en 2 organisaties die betrokken zijn bij geweld op de Westelijke Jordaanoever.
Europarlementariër Dirk Gotink (NSC) steunt de aanpak van Veldkamp. Volgens hem is diplomatie nu de beste weg. "Het onderzoek naar het associatieverdrag is absoluut wel significant", zegt hij. Landen die voorheen altijd zeer afstandelijk zijn geweest rond dit onderwerp, hebben nu wel steun uitgesproken, zoals Polen. Dat is veelzeggend, denkt Gotink: "Ik zou dat niet zomaar relativeren."
Reactie van Netanyahu op stap van minister Veldkamp afwachten
Volgens de NSC'er zit Nederland "iedere keer" in de voorhoede als het gaat om het stellen van grenzen tegenover de Israëlische regering. "Nederland heeft samen met Frankrijk voorgesteld om nog een aantal andere mensen uit de Westbank op sanctielijst te zetten. Dat is tegengehouden door Hongarije", zegt hij. "Het is duidelijk dat we nu humanitair op een grens zitten van wat acceptabel is", vindt Gotink. NSC sluit dan ook niet uit dat er in de toekomst wel over sancties nagedacht moet worden. "Maar dat hangt vooral af van hoe Netanyahu en zijn regering nú reageren op deze signalen vanuit het VK, Canada en de Europese Unie."
Dit is de Dag
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.