Naar homepage
Politiek

Fidan Ekiz: ‘Benoem diversiteit niet de hele tijd, just do it’

foto: Sikko Debbenhoffoto: Sikko Debbenhof
  1. Nieuwschevron right
  2. Fidan Ekiz: ‘Benoem diversiteit niet de hele tijd, just do it’

"Het is goed dat je naar meer diversiteit streeft, maar de manier waarop het wordt aangepakt is zelden goed", zegt journalist Fidan Ekiz in De Diepte In: Van Oud naar Nieuw van Omroep WNL. "Zeg niet als publieke omroep: wij willen meer diversiteit, met een big slogan: wij willen verschillend zijn. Ik ben daar heel allergisch voor. Benoem het niet de hele tijd, just do it. Ga niet met uithangborden werken."

Een 'diversiteitsaanpak' wordt vaak bepaald, besloten en ingezet door "nou net de witte, autochtone Nederlandse journalisten/leiding, of hoe je het ook wil noemen", zegt Ekiz. "En het klopt vaak niet."

Etnisch profileren, hoe goed bedoeld ook, werkt averechts, zegt ze. "En je helpt deze mensen er niet mee." Door deze aanpak hebben journalisten met een niet-Westerse achtergrond juist te maken met wantrouwen, aldus Ekiz.

Ze beklemtoont dat ze niet iemand is die ontkent dat "onbekend onbemind maakt". "En dat een blonde, witte vrouw misschien wat meer herkenning oproept. Ik geloof echt wel dat racisme bestaat en dat dat er in Nederland ook is", zegt ze. "Ik spreek me altijd uit over hoe je dat kunt aanpakken, en dat gaat ook hierin op. Natuurlijk zal het wel meespelen dat er te weinig kleur is, of wanneer er kleur op televisie is dat racisme een rol speelt. Dat moet je ook blijven benoemen. Maar hoe ga je dat aanpakken?"

Divibokaal

Ze liet zich eerder al in De Vooravond kritisch uit over de "divibokaal" van de NOS, een prijs die redacteuren konden krijgen als zij veel mensen in hun items spraken die bijvoorbeeld een andere etniciteit hadden. "Je intentie kan goed zijn", beklemtoont de journalist. Maar wanneer er intern wordt gesproken over "kleur in je item proppen", omdat het "moet en deugt", klopt dat niet, vindt Ekiz.

"Een divibokaal deelt jou in in hokjes. Door te zeggen: wij willen iemand van kleur, we gaan daar heel erg specifiek naar op zoek, werk je niet mee”, zegt Ekiz. Doe het, maar benadruk het niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie