Politiek
BNNVARA

Tjeerd de Groot (D66) over pulsvisserij: 'Blamage voor Nederland'

foto: Unsplash/Paul Einerhandfoto: Unsplash/Paul Einerhand
  1. Nieuwschevron right
  2. Tjeerd de Groot (D66) over pulsvisserij: 'Blamage voor Nederland'

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben gesjoemeld met cijfers, om zo meer pulsvisvergunningen af te kunnen geven. Met dat nieuws kwam de NOS naar buiten naar aanleiding van een WOB-verzoek. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot noemt het in De Nieuws BV een blamage voor Nederland.

Gister debatteerde de Tweede Kamer over de visserij in Nederland. Daarbij ging het vooral over het nieuws rondom de pulsvisserij. Verantwoordelijk minister Carola Schouten liet weten dat zij het woord sjoemelen te zwaar vond en had het zelf liever over "creatief rekenen".

De Groot mist reflectie en bewustzijn bij de minister. "We zijn inmiddels geen betrouwbare partner meer in Europa. We denken altijd het beste jongetje van de klas te zijn, maar je ziet dat we bij heel veel belangrijke onderwerpen langs het randje lopen." De Groot is erg teleurgesteld in de reactie van de minister en noemt het "nietszeggend".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Duurzame visserij

Pulsvisserij is een kleiner onderdeel in het grotere vraagstuk over duurzame visserij. Sommige mensen zeggen dat pulsvisserij juist een stap was in de goede richting. Minder brandstof verbruik, minder bijvangst en iets minder beroering van de bodem.

Dat het nu is afgeschaft heeft Nederland aan zichzelf te danken, zegt De Groot. "Door de manier waarop we de ontheffingen hebben gekregen en ook doordat vissers tegen de wens van de Fransen in, in hun wateren bleven vissen. Die zijn toen een tegenlobby gestart."

Wat nu?

De vraag hoe visserij kan verduurzamen is er eentje die Den Haag al langer bezig houdt. Verschillende partijen praten vooral langs elkaar heen als het gaat om dit onderwerp. Zeker als het gaat om de vraag hoe de visserij zou moeten verduurzamen en of ze wel moeten verduurzamen.

De Groot ziet wel verbeter punten, ondanks het feit dat er wel al wat wordt gedaan aan de verduurzaming van de visserij. "We moeten ons meer aan de wet en aan de doelstellingen gaan houden," vindt De Groot. "Wat we ook zeker moeten doen is beter controleren."

"Het eerlijke verhaal is dat er een kleinere visserij en een kleinere veestapel overblijft. Dat is een consequentie van de keuzes die we hebben gemaakt. Sommige partijen vinden dat moeilijk te accepteren. Toch is het de taak van de politiek om daar open over te spreken en te kijken hoe je dat samen kan doen," concludeert De Groot.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie