Politiek
KRO-NCRV

'Een groeiende groep kiezers wil een dikke middelvinger opsteken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een groeiende groep kiezers wil een dikke middelvinger opsteken'

"Het is in Amerika begonnen. Nu zit het in het Verenigd Koninkrijk, maar voor je het weet hebben we dit soort toestanden ook in Nederland." Dat zegt Erik Gerritsen, voormalig secretaris-generaal van VWS bij Spraakmakers. Hij waarschuwt dat we alert moeten blijven op populisme, zoals we dat volgens hem zien bij de Britse conservatieve partij.

In het Verenigd Koninkrijk gaan steeds meer stemmen op voor nieuwe verkiezingen, nu de conservatieven binnen 6 jaar tijd richting de vijfde premier gaan. Volgens de regels mag de partij opnieuw een nieuwe leider aanstellen en wéér doorgaan. Maar hoe houdbaar is het dat de Tories ongelimiteerd premiers blijven wisselen tot de tijd om is?

Bij Stand.nl vandaag de stelling: 'De Britten verdienen verkiezingen.'

"Ik denk dat we nu eerst verkiezingen moeten hebben, zodat de Britten zelf kunnen bepalen of ze behoefte hebben aan een stevige stabiele leider, of een labour partij aan de macht", zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. Hij vindt dat deze fractie van de Tories wel uitgespeeld is. "Die hebben het geloof van de Britse bevolking verloren." Lenears stelt dat het voor Europa niet uitmaakt wie er komt. "Zolang het maar iemand is met een stevig mandaat, die een geloofwaardige partner is in onderhandelingen."

'Dikke middelvinger tegen democratische partijen'

"Altijd goed als een andere partij het eens mag proberen", zegt Erik Gerritsen, oud- secretaris generaal bij VWS. Maar hij waarschuwt voor een toenemende belangstelling voor populisme. "Je ziet dat in Engeland, Nederland, Italië en Amerika massa’s mensen stemmen op politici die aantoonbaar dingen doen die niet in belang zijn van die mensen zelf." Gerritsen beschrijft deze stemmers als een snelgroeiende groep die aan de andere kant van de ongelijkheidsstreep belandt. "Het maakt ze niet meer uit wie aan de macht is, ze willen een dikke middelvinger opsteken tegen de meer democratische partijen."

Gerritsen vraagt zich af of Labour, als deze partij middels verkiezingen nu aan de macht zou komen, het zoveel beter zou doen dan de conservatieve partij. "Ook die voorheen redelijke partijen worden steeds populistischer. Ze worden gewoon meegezogen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie