Politiek
NOSNTR

Europarlementariër Mohammed Chahim: ‘Belast bedrijven die enorme winst maken met de energiecrisis’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europarlementariër Mohammed Chahim: ‘Belast bedrijven die enorme winst maken met de energiecrisis’

In Brussel houdt PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim zich bezig met de energietransitie en daardoor óók met de energiecrisis die in volle kracht door Europa en Nederland raast: gezinnen die vorig jaar 1500 euro per maand kwijt waren aan hun elektriciteitsrekening, betalen nu soms wel vijfduizend euro. En het einde is niet in zicht.

Europarlementariër Mohammed Chahim: 'belast bedrijven die enorme winst maken door de energiecrisis'

“Het is heel erg zorgelijk wat er in Nederland gebeurd ”, vertelt Chahim in Nieuws en Co. “De stijging van de energieprijzen is dusdanig hoog dat het gewoon bijna niet meer te doen is voor heel veel Nederlanders.”

Winst

“We hebben natuurlijk te maken met enorme hoge gasprijzen, maar die verklaren niet de enorme winsten die sommige bedrijven aan het maken zijn. Dat gaat echt over de rug van kwetsbare Nederlanders en andere Europeanen. Je kan als overheid daar gewoon ingrijpen.”

“Je kan de toevalswinst gewoon belasten. Het gebeurt in het Verenigd Koninkrijk, Spanje denkt erover na, in België wordt erover gesproken. Ik denk dat het heel goed is, en ook een heel belangrijk signaal, als wij tegen dat soort bedrijven zeggen: deze winsten zijn te veel, te hoog en wij gaan nu afromen, zodat we met maatregelen kunnen komen om heel veel Nederlanders te helpen met het betalen van hun energierekening.”

Maatregelen

“Je kan een aantal dingen doen. Eén, dat hebben Portugal en Spanje gedaan. Zij hebben gezegd: wij gaan de prijzen maximaliseren, we zitten een maximumprijs op de prijs van energie. Ze nemen een deel van de kosten op hen. Het verschil tussen de marktprijs en de prijs die de consumenten werkelijk betalen, dat verschil betalen zij. Om ervoor te zorgen dat de prijzen gewoon normaal zijn.”

“Ik zou dit een hele goede maatregel vinden in combinatie met de toevalswinstbelasting. Je kan die bedrijven subsidiëren met de marktprijs en de prijs die consumenten betalen, maar dan maken ze nog steeds flinke winst. Die prijs reflecteert namelijk niet de realiteit. Als de markt zou werken, zouden vraag en aanbod zorgen voor een realistische prijs, maar daarvan is geen sprake. Het komt ook doordat de energiemarkt de duurste grondslag is, de duurste vorm die bepaald eigenlijk wat de prijs per kilowattuur is.”

“Dat systeem is niet langer houdbaar als je gaat kijken naar de belachelijke prijzen die consumenten in Europa nu betalen. Dat zijn maatregelen die ik de Nederlandse overheid graag zou zien overnemen.”

Brussel

“Ik roep al bijna een jaar dat we iets moeten doen met het maximaliseren van de energieprijzen. Energie en elektriciteit zijn echt levensvoorzieningen en we gaan een hele koude winter tegemoet. Dat betekent dat we nu met maatregelen moeten komen waar consumenten direct iets aan hebben.”

“Dat betekent dat je moet ingrijpen in de markt. Ik denk dat Rutte daar een probleem mee heeft, dat past niet in zijn liberale visie, maar de markt werkt niet. En uitzonderlijke situaties vragen voor uitzonderlijke maatregelen. Ook moet je heel snel de toeval winstbelasting invoeren, dat moet wel op lidstaat niveau dat kunnen wij niet regelen op Europees niveau. Dat zouden wel twee maatregelen zijn waar ik heel blij mee ben.”

“Het derde waar ik mee aan de sla ben, al bijna een halfjaar, is dat we de prijsverschillen. De prijs per grondslag, dus elektriciteit opwekken via wind, zon, kern, dat we een aantal van die grondslagen gaan loskoppelen. Dan gaan we veel meer richting de gemiddelde prijs, in plaats van dat de duurste prijs dominant is richting de consumenten.”

NC Chahim

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie