Politiek
KRO-NCRV

Verliezen in de politiek: 'Voor de medewerkers is het een drama'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verliezen in de politiek: 'Voor de medewerkers is het een drama'

De lijsttrekker praten de blaren op de tong om kiezers naar zich toe te trekken. Na 17 maart weten wie de winnaars en wie de verliezers zijn. In Spraakmakers een gesprek met politieke veteranen Alexander Pechtold (D66), Hans Spekman (PvdA) en Kathleen Ferrier (CDA). Hoe gingen zij om met een grote politieke nederlaag?

Kathleen Ferrier kende als CDA-Kamerlid winst en verlies. In 2002 schreef ze mee aan het partijprogramma toen het CDA bij de verkiezingen een monsterzege behaalde van 41 stemmen. "Dat was totaal onverwacht."

Traumatisch

Na deze euforie volgde in 2010 de politieke afstraffing. "We gingen van 41 naar 21 zetels. Dat was een zeer traumatisch moment."

Ook oud-partijvoorzitter van de Partij van de Arbeid, Hans Spekman kende in zijn politieke loopbaan winst en verlies. Onder zijn voorzitterschap ging de PvdA naar 38 zetels, maar later verloor de partij en bleef steken op 9 zetels.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spekman denkt nog vaak terug aan de jaren voorafgaand aan dit enorme verlies. "Dit komt nooit uit de blauwe lucht vallen. Je krijgt het vertrouwen van de mensen en je raakt het kwijt."

Spekman vroeg zich af waardoor dit vertrouwen weg was en of hij dit niet eerder had kunnen zien aankomen. Spekman wijt het achteraf gezien aan de positie van de PvdA in het kabinet. "Het is moeilijk om de tweede partij te zijn in een kabinet."

Drama voor medewerkers

Het moeilijkste vond Spekman om positief te blijven terwijl de peilingen slecht zijn. "Als je zelf je kop laat hangen, dan doet dat iets met alle medewerkers en vrijwilligers in het land." Als na de verkiezingen de uitslag is bepaald, dan zijn er medewerkers die hard voor de partij gewerkt hebben, hun baan kwijt. "Dat vond ik het zwaarst."

Ook Ferrier noemt het verdrietig om zoveel medewerkers te moeten laten gaan na het enorme verlies van 2010. "Beleidsmedewerkers, ondersteuning. De bankjes zijn leeg."

Heruitvinden

Pechtold heeft dit "drama voor de medewerkers" zelf niet meegemaakt. Hij werd lijsttrekker van D66 toen de partij nog maar 3 zetels had in de Kamer. "Dan moet je naar jezelf kijken als partij. We hebben geen aantrekkingskracht meer", concludeerde Pechtold toen. "Dan moet je jezelf als partij en je standpunten heruitvinden. Ik heb er veel van geleerd, maar het kost tijd."

Politieke Veteranen

In Spraakmakers schuiven tot aan de verkiezingen iedere maandag politieke veteranen aan. Ghislaine Plag praat met (oud-)politici die hun sporen verdiend hebben in Den Haag en hun licht laten schijnen over de campagnes van toen en nu.

Beluister of bekijk hier Politieke Veteranen #1 met Gerdi Verbeet, Fred Teeven en Roger van Boxtel.

Ster advertentie
Ster advertentie