Politiek
KRO-NCRV

Jetten (D66): ‘War on drugs leidt tot meer oorlog en drugs’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jetten (D66): ‘War on drugs leidt tot meer oorlog en drugs’

Coalitiepartij D66 wil dat een staatscommissie per drug gaat onderzoeken of en hoe die drug gereguleerd kan worden. Dat zegt fractievoorzitter Rob Jetten in het radioprogramma 1 op 1. Hij vindt harde maatregelen en meer repressie zinloos.

Jetten (D66): ‘War on drugs leidt tot meer oorlog en drugs’

In het ‘Manifest voor een realistisch drugsbeleid’ draait het voornamelijk om het reguleren van harddrugs. Een staatscommissie moet daar uitsluitsel over geven. “We moeten erkennen dat mensen manieren zoeken om te ontspannen en drugs gebruiken. Dat kan nu niet altijd op een veilige manier”, zegt Jetten.

De D66-leider wil het verdienmodel van criminelen ‘uit handen slaan’. “De war on drugs heeft ons niets gebracht”, vindt Jetten. Hij wil dat Nederland internationaal ‘een gidsland wordt’, “We moeten de productie en verkoop op een slimmere manier regelen, dan het alleen te criminaliseren.”

'We zijn er bijna uit'

Jetten verwacht op korte termijn twee nieuwe staatssecretarissen van financiën te kunnen presenteren. “Ik heb altijd gezegd: kwaliteit vóór snelheid, maar we zijn er bijna uit”, zegt hij in 1 op 1.

Volgens Jetten is er goed overleg aan de gang over hoe de crisis bij de belastingdienst aangepakt moet worden. “Daarvoor heb je goede mensen nodig”, aldus Jetten. Of de twee nieuwe bewindslieden nog deze week door de koning beëdigd kunnen worden, durft hij niet te beloven. “Ik doe mijn best.”

Ster advertentie
Ster advertentie