Politiek
WNL

Oud-minister van Financiën Hans Hoogervorst: 'Kabinet stuurt nu de vangrail in'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister van Financiën Hans Hoogervorst: 'Kabinet stuurt nu de vangrail in'

Oud-minister Hans Hoogervorst (VVD) vindt dat het kabinet het regeerakkoord moet openbreken over de uitgaven. De huidige uitgaven van de overheid zijn volgens hem onverantwoord. "Het kabinet heeft al moeten bezuinigen in de Voorjaarsnota. Ik denk dat er een meer fundamentele herijking zal moeten plaatsvinden van het Regeerakkoord." Dat zegt hij bij Sven Op 1.

Eerder stelde de Raad van State dat het kabinet qua financieel beleid dicht langs de vangrail rijdt. Hoogervorst ziet nu dat het kabinet "de vangrail gaat raken". Extra bezuinigingen zijn volgens oud-minister dus onvermijdelijk. "Men is dat helemaal ontwend geraakt. Nederland had jaren lang een sterke economie, veel gegroeid, je had dat gratis geld. Dus we zijn allemaal een beetje lui geworden."

Eurozone

Hoogervorst maakt zich ook zorgen over de stabiliteit van de euro. Hij stelt dat Nederland over het scenario na moet denken om uit de euro te stappen. "Daar is wel een politieke mouw aan te passen, maar het zal een vreselijke politieke strijd worden." Volgens de oud-minister moet Nederland wel kunnen dreigen met uit de euro stappen, en daarvoor moet je ook bereid zijn om het daadwerkelijk te doen.

Metaalmoeheid

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de Voorjaarsnota. Op de vraag of het voor het kabinet en deze coalitie nog vol te houden is, stelt hij dat een kabinet "altijd valt op een moment dat je het niet verwacht." Het is volgens hem moeilijk te voorspellen, "maar je ziet veel metaalmoeheid in dit kabinet. Maar je moet één ding nooit onderschatten: dat is de overlevingsdrang van Mark Rutte als premier".

Hans Hoogervorst (voormalig minister van Financiën) over het debat van de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer (8 juni 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie