Politiek
NOS

Afspraak honderd migranten uit Moria leidt tot Haagse discussie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afspraak honderd migranten uit Moria leidt tot Haagse discussie

De politieke oplossing die donderdag door de regeringspartijen is gevonden voor de dakloze migranten van het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos, leidt tot heftige discussies, in de politiek en daarbuiten. Politiek verslaggever Wilco Boom geeft in het NOS Radio 1 Journaal een overzicht van het debat.

Video niet beschikbaar

Nederland heeft zich bereid verklaard 100 migranten op te vangen uit het afgebrande Griekse vluchtelingenkamp in Moria. Het gaat om vijftig kinderen jonger dan 14 jaar en vijftig personen uit 'kwetsbare' gezinnen met kleine kinderen. Als voorwaarde wordt gesteld dat zij al grote kans maakten op een vluchtelingenstatus,

Na een dag van politieke spanning in de Tweede Kamer was dit het compromis waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het over eens konden worden.

Bewogen

Maar het plan werd niet met instemming van de andere politieke partijen ontvangen. De 'deal', zoals de afspraak door de oppositiepartijen werd genoemd, bracht ook de verdeeldheid binnen de regeringscoalitie aan het licht, zo bleek in een bewogen Kamerdebat gisteravond.

Vooral het feit dat Nederland niet 100 mensen extra opvangt, maar dat dit aantal wordt afgetrokken van de afgesproken 500 vluchtelingen aangewezen door de UNHCR, riep bij een deel van de oppositiepartijen veel weerstand op.

GroenLinks, Denk, SP en PvdA noemden dit een sigaar uit eigen doos en "koehandel". Zij vinden dat de uitzonderlijke situatie van de branden in de opvang op Moria zou moeten leiden tot de acute opvang van extra asielzoekers. "We hebben het niet eens over een dak boven hun hoofd wat die mensen kwijt zijn, maar over een tent", zei PvdA-Kamerlid Kuiken.

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie zeiden in het Kamerdebat dat zij ook graag meer hadden gewild, maar dat dat politiek niet haalbaar was. "Denkt u dat dat onze inzet niet was?", zei ChristenUnie-Kamerlid Voordewind tegen de kritische oppositie. "Maar in een politieke coalitie moet je geven en nemen."

Beschamend

Vluchtelingenorganisaties die al langer de noodklok luiden over de omstandigheden in het kamp in Moria, noemen de afspraak van de regeringspartijen "beschamend". De afspraak betekent dat er honderd andere vluchtelingen minder naar Nederland kunnen komen, zegt directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen.

Voor de honderd kinderen en gezinsleden die mogelijk naar Nederland komen is de situatie nog niet duidelijk. Eerst moet de Griekse overheid een officieel verzoek doen en vervolgens moeten nog vijftig kinderen worden geselecteerd die naar de Nederlandse opvang in Griekenland mogen en volgt een screening. Pas daarna kan de reis naar Nederland beginnen.

rjn poging moria drie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie