Politiek
WNL

Nederlandse boer in Oekraïne: 'Als je veel helpt, is het leger eerder geneigd je personeel te ontzien'

foto: Privéfoto Kees Huizingafoto: Privéfoto Kees Huizinga
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse boer in Oekraïne: 'Als je veel helpt, is het leger eerder geneigd je personeel te ontzien'

Terwijl drones meerdere keren per week over zijn boerderij razen en hij maandelijks medewerkers ziet vertrekken naar het front, blijft de Nederlandse boer Kees Huizinga rustig onder de oorlog vanuit Oekraïne. Door het leger financieel te steunen, ziet hij dat er minder personeel wordt opgeroepen dan bij bedrijven die dat niet doen.

Kees Huizinga (boer in Oekraïne): 'Je moet niet denken dat wanneer er gepraat wordt, er wat gebeurt' (11 juli 2025) - Sven op 1

Huizinga verliet Emmen 22 jaar geleden voor Oekraïne en leidt een enorm boerenbedrijf in Kischenzi, dat op zo'n twee uur rijden van Kiev ligt. Hij heeft maar liefst 500 werknemers in dienst. Waar het in het begin van de oorlog vooral draaide om het snijden in kosten en het stopzetten van investeringen, is het nu vooral de vraag hoeveel mensen hij moet afstaan aan het Oekraïense leger in de voortdurende oorlog met Rusland.

"Je wilt het personeel zoveel mogelijk ontzien, maar je kunt helaas niet iedereen sparen", zegt Huizinga in Sven op 1. "Het is ook wel logisch dat je mensen moet leveren, want zonder het leger kan Oekraïne zich niet verdedigen. Hoe ongemakkelijk het ook is: je moet gewoon." Iedere maand wordt er volgens Huizinga inmiddels ongeveer één van zijn medewerkers opgeroepen voor het Oekraïense leger. Zo'n 10 procent van zijn werknemers heeft hij inmiddels al moeten afstaan. "Gelukkig zijn er de laatste tijd geen mensen gesneuveld. Dat is op zich een positieve ontwikkeling."

Quote

Als je veel helpt, dan is het leger eerder geneigd om je personeel wat te ontzien. Dan gaan ze naar bedrijven toe die minder helpen.

Kees Huizinga

Het Oekraïense leger bepaalt op basis van de mate waarin een werknemer onmisbaar is voor Huizinga wie er wel en niet wordt opgeroepen. Daarbij wordt de ondernemer zelf betrokken. "Als je het niet aangeeft, kiezen ze zelf een werknemer uit. Dan kan iemand die echt onmisbaar is in het werkproces worden uitgekozen. Dat zijn vaak de goede mensen en om hen zit het leger natuurlijk ook te springen. Het is vreselijk ongemakkelijk en emotioneel, maar je ontkomt er niet aan."

Financiële steun

Naast het personeel steunt Huizinga het leger ook financieel, zoals gebruikelijk is in Oekraïne sinds Rusland in 2022 de oorlog begon. Per maand doneert hij zo’n 25.000 euro, in de vorm van auto’s, drones en generatoren. "Wat het leger ook maar nodig heeft." Die steun is niet geheel vrijblijvend. "Als je veel helpt, dan is het leger eerder geneigd om je personeel wat te ontzien. Dan gaan ze naar bedrijven toe die minder helpen of niet helpen."

Huizinga is vastberaden het Oekraïense leger financieel te blijven steunen, "al halen ze iedereen weg. Want als het leger niet meer tegen de Russen kan vechten, zijn we hier alles kwijt."

Hoe de oorlog is veranderd

In de voorbije jaren merkt Huizinga hoe de oorlog is veranderd. "Bijna dagelijks vliegen drones over. In het begin van de oorlog vlogen er een of twee per maand over, de laatste tijd gaat het met tientallen tegelijk over de boerderij. Ik ben niet bang, mijn vrouw en twee dochters wonen in Nederland en komen hier met vakantie naartoe. Ik blijf, dat staat niet ter discussie. Je merkt hier verder niets van de oorlog, alleen dat er 's nachts drones overvliegen."

Quote

Ik heb geen schuilkelder. Er vliegen drones over met 50 tot 80 kilo aan bommen. Het is dus wel te hopen dat er niets uit de lucht valt.

Kees Huizinga

Een schuilkelder heeft Huizinga niet, maar hij maakt zich geen zorgen over zijn eigen veiligheid. "Maar het is dus wel te hopen dat er niets uit de lucht valt. Er vliegen drones over met 50 tot 80 kilo aan bommen", vervolgt hij droogjes. "Mijn boerderij ligt niet strategisch voor de Russen, dat heb ik ook bij de ambassade gecheckt."

En dat terwijl Oekraïne in juni de bloedigste maand qua burgerdoden kent, sinds het uitbreken van de oorlog in februari 2022. Er kwamen 232 Oekraïense burgers om, 1343 raakten gewond door Russische aanvallen. Met de moraal zit het nog altijd goed, zegt Huizinga. "Iedereen is helemaal klaar met de oorlog en vooral met de aanvallen op de burgerdoelen waar veel burgerslachtoffers bij vallen. Maar met elke bom, kogel en granaat wordt iedereen alleen maar bozer en zijn Oekraïners meer bereid om offers te accepteren en harder te strijden tegen de Russen."

Zo min mogelijk afhankelijk van Trump

Maandag gaat de Amerikaanse president Donald Trump 'een belangrijk statement' naar buiten brengen over Rusland, kondigde hij vrijdag aan. Huizinga heeft geen hoge pet op van de Amerikaan, maar "hoopt dat hij zich hard opstelt richting Rusland, zegt dat het nu afgelopen is. Anders moet hij met meer sancties en wapens komen. Dat is het enige wat Poetin kan stoppen."

Tegelijkertijd ziet Huizinga dat Oekraïne 'ook niet stom is'. "Ze willen zo min mogelijk afhankelijk zijn van de grillen van Trump. Oekraïne is heel goed in het bouwen en coördineren van drones. Ze produceren nu al bijna 50 procent van de eigen wapens." Tot slot verwijst de boer naar de verhouding tussen Russische en Oekraïense slachtoffers, die zo'n 1 tot 7 is. "Dus wat dat betreft doet Oekraïne het gewoon heel goed."

Ster advertentie
Ster advertentie