Politiek

Is Artikel 1 van onze Grondwet in verval?

BNNVARA
foto: Artikel 1 Grondwetfoto: Artikel 1 Grondwet
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Artikel 1 van onze Grondwet in verval?

Het Museum van de Democratie van De Nieuws BV is al bijna een jaar open, maar tot nu toe ontbrak nog elk spoor van het eerste artikel van onze Grondwet. Tot vandaag. Journalist Natascha van Weezel voegt het artikel toe aan de collectie van het virtuele museum.

Al eerder ging het Museum van de Democratie over de Grondwet. Sybrand van Haersma Buma voegde de Unie van Utrecht toe aan de collectie en emeritus hoogleraar Piet de Rooij zette de eerste echte grondwet uit het jaar 1798 bij in het museum. De totstandkoming van de Nederlandse Grondwet is dus vaak uitvoerig besproken.

Hoewel de Grondwet al vanaf 1798 duidelijke vormen aanneemt duurt het nog tot 1983 tot Artikel 1 ook daadwerkelijk wordt opgeschreven zoals we dat vandaag de dag kennen.

Betekenis

In Artikel 1 staat, 'allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld'. Voor Van Weezel is dit heel belangrijk: "Het is ook niet alleen van overheid tot burger, maar dat het ook geldt voor burgers onderling."

De journalist merkt zelf wel dat we ons als burgers onderling daar niet altijd aan houden. "Je merkt verharding in de maatschappij. Dat is niet per se van de laatste tijd, maar wat ik wel merk is dat de beledigingen en de scheldpartijen steeds erger worden." Die scheldpartijen gaan soms heel ver. "Ook omdat ik Joods ben, zijn dat uitspraken als 'jammer dat Hitler jouw familie niet heeft uitgemoord'."

Discussie

Het artikel is samen met andere artikelen uit de grondwet vaak onderwerp van discussie. Vooral in combinatie met andere grondrechten is het af en toe de vraag of verschillende artikelen met elkaar te verenigen zijn. Zo lijken artikel 1 en artikel 7 (vrijheid van meningsuiting) af en toe op gespannen voet te staan met elkaar.

Van Weezel vindt discussie over wat wel en niet kan goed. "Maar voor mij zit de grens bij het beledigen van mensen om het beledigen. De beide artikelen moeten absoluut naast elkaar kunnen bestaan." Toch denkt Van Weezel niet dat Artikel 1 in verval raakt. "Wel moeten we waakzaam blijven en ons goed beseffen waarom dit artikel ons eerste artikel is."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie