Politiek
KRO-NCRV

Sjoerd Sjoerdsma (D66): 'We hebben de Schotten veel te lang verwaarloosd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sjoerd Sjoerdsma (D66): 'We hebben de Schotten veel te lang verwaarloosd'

D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma pleitte vrijdag dat Nederland, nu de Brexit een feit is, zo snel mogelijk een consulaat moet openen in Schotland. "We hebben de Schotten veel te lang verwaarloosd en het is tijd dat we daar iets aan doen", zei hij in het radioprogramma 1 op 1. Politiek commentator Kees Boonman noemt het een ‘aandoenlijk voorstel’ van Sjoerdsma, maar zegt dat het nu niet het goede moment is om een consul te gaan benoemen.

Video niet beschikbaar

De journalist is net terug uit het Verenigd Koninkrijk na het Brexit-weekend en zegt dat er wel iets belangrijkers is dan een consulaat openen. "Er is iets gaande op dit moment wat de Europese Unie aan wankelen kan brengen", zegt Boonman. Volgens hem is er een civil war tussen Londen en Brussel in aantocht en zal Boris Johnson er alles aan doen om een goede deal voor de Britten te maken.

Tegen schenen schoppen

Toch denkt D66’er Sjoerdsma dat een consulaat in Schotland nu een goed idee is. “De handelsbelangen zijn veel groter dan mensen denken. We zijn een van de belangrijkste handelspartners van Schotland. De Schotten zelf denken dat de handel nog verdubbeld kan worden. We zouden gekke Henkie zijn als we er geen consulaat zouden openen.” Een handelsoorlog vreest het D66-kamerlid niet. “Maar ze proberen ons wel tegen de schenen te schoppen”, geeft hij aan.

27 meningen

Volgens politiek commentator Boonman gaan de Britten inderdaad keihard de onderhandelingen in. "Met die onderhandelingen moet Europa rekening houden dat er 27 verschillende lidstaten, met 27 meningen goedkeuring moeten geven." Dat speelt Johnson in de kaart bij het maken van eventuele deals tussen het Verenigd Koninkrijk en individuele lidstaten. Kamerlid Sjoerdsma hoopt niet dat het zo ver komt. “Eenheid is belangrijker”.

Referendum

Waar de heren het over eens zijn is dat een referendum voor Schotse onafhankelijkheid nu niet verstandig is. Volgens Kees Boonman is de Schotse Nationale Partij (SNP) de enige partij die een afsplitsing van het Verenigd Koninkrijk ziet zitten.

Ster advertentie
Ster advertentie