Politiek
EO

Blijft Hoekstra Eurocommissaris? 'Als er geen nieuwe naam komt, is Wopke er als de kippen bij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blijft Hoekstra Eurocommissaris? 'Als er geen nieuwe naam komt, is Wopke er als de kippen bij'

De termijn van CDA’er Wopke Hoekstra als Eurocommissaris zit er binnenkort op, maar de kans is aanwezig dat hij nog een termijn krijgt, ondanks dat zijn partij in de Tweede Kamer gedecimeerd is. "Als het nieuwe kabinet niet snel met een nieuwe naam komt, is Wopke er natuurlijk als de kippen bij", zegt EU-journalist Bert van Slooten in Dit is de dag.

Wie moet de nieuwe Nederlandse eurocommissaris worden? (11 juni 2024) - Dit is de Dag

"Het nieuwe kabinet moet opschieten, want er moet eigenlijk deze zomer een beslissing worden genomen", zegt Van Slooten, hoofdredacteur van Brusselse Nieuwe. De partijen die het nieuwe kabinet vormen – PVV, VVD, NSC en BBB – zijn de afgelopen tijd druk geweest met het vinden van ministers en staatssecretarissen van hun kabinet en zouden vervolgens ook nog een Eurocommissaris moeten vinden.

Hoekstra wil zelf best door, denkt Van Slooten. "Maar de vraag is natuurlijk of hij de ideale kandidaat is voor het nieuwe kabinet", zegt hij. Ook zijn partij, het CDA, zit niet te wachten op een nieuwe voordracht: "De leiding van het CDA heeft totaal geen zin om mensen met een CDA-achtergrond te steunen", aldus de Brusselwatcher.

Te pro-Europees

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, die afgelopen donderdag werd herkozen voor het Europees Parlement, stemde tegen de voordracht van Hoekstra. Hij is nog steeds niet enthousiast. "Hij is veel te pro-Europees en hij luistert te veel naar de Groenen", zegt hij in Dit is de dag.

Hij hoopt dat de regeringspartijen in hun eigen gelederen gaan zoeken naar een nieuwe commissaris. "Schuif een geschikte Eurocommissaris naar voren die vindt dat je zoveel mogelijk zaken aan landen zelf moet laten. Hij moet oog hebben voor nationale belangen", vindt hij. Ruissen droomt van SGP'er Elbert Dijkgraaf, die onlangs informateur was.

'Geen klimaat meer'

Wie het ook wordt, een belangrijke vraag is welke post hij of zij krijgt. Wopke Hoekstra erfde de klimaatportefeuille van de vorige commissaris, Frans Timmermans. Die krijgt hij sowieso niet meer, denkt Van Slooten, omdat het niet zijn expertise is.

Ruissen hoopt dat Nederland het landbouwdossier krijgt. "Nederland is een grote landbouwexporteur. We hebben afgelopen jaar gemerkt wat voor effect het heeft op de Nederlandse land- en tuinbouw als een Eurocommissaris daar geen verstand van heeft."

Van Slooten zou dat geen slim idee vinden: dat is een heel ingewikkeld dossier, zeker omdat Nederland allemaal uitzonderingen wil. "Je kunt alleen maar mislukken. Het is politieke zelfmoord", vindt hij.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie