Politiek
BNNVARA

Mogelijke Brabantse coalitie met FvD: 'Dit raakt de kern van de christen-democratie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijke Brabantse coalitie met FvD: 'Dit raakt de kern van de christen-democratie'

In Brabant zitten onderhandelaars van CDA en VVD om de tafel met Forum voor Democratie om te praten over een nieuw te vormen provinciebestuur. Maar een samenwerking met de partij van Thierry Baudet zien lang niet alle CDA'ers zitten. Voormalig Tweede Kamerlid Ad Koppejan is één van hen. In De Nieuws BV spreekt hij zich uit.

Video niet beschikbaar

"Dit raakt de kern van de christen-democratie", zegt Koppejan. Hij vindt dat zijn partij niet in zee moet gaan met radicaal-rechts. Een mogelijke Brabantse coalitie met FvD doet hem sterk denken aan de situatie in 2010 toen zijn partij koos voor een constructie met de PVV als gedoogpartner. Het partijcongres in de Rijnhal waar de leden indertijd daarover konden stemmen werd op de voet gevolgd door een miljoen tv-kijkers.

Nooit eerder stond een partijcongres in Nederland zo in de belangstelling. Het toenmalige CDA-Kamerlid Koppejan was fel tegen de gedoogconstructie: "In een verdeeld land moeten we Wilders geen platform geven ( …) om straffeloos zijn boodschap van haat tegen de islam en van wij tegen zij te verkondigen."

'Niet weer'

Het CDA raakte in 2010 diep verdeeld. Er volgde in 2012 een grote verkiezingsnederlaag waar de partij nooit helemaal van herstelde. Volgens Koppejan rijt het nieuws over een mogelijke samenwerking met FvD in Brabant oude wonden open. "Niet weer, dacht ik", aldus de geboren Zeeuw. "Laten we de provincie niet relativeren. Die gaat over ruimtelijke ordening, milieu, landbouwbeleid. Wat zijn de grootste uitdagingen van deze tijd? De klimaatverandering, stikstofbeleid. En met wie wil het CDA samenwerken? Met een partij die de echte problemen ontkent."

Dat het nu gaat om de provincie en niet om de landelijke politiek, maakt voor Koppejan geen verschil. "Deze Brabantse leden van Forum voor Democratie hebben op geen enkele wijze afstand genomen van Thierry Baudet." Volgens hem raakt een samenwerking met FvD "het hart van de christen-democratie. De boodschap van het CDA is dat we moeten omzien naar elkaar. Dat we op moeten komen voor mensen die het moeilijk hebben. Dat iedereen ertoe doet of hij nou een bruine, gele of witte huidskleur heeft."

Bedreigingen

Dave Ensberg-Kleijkers, CDA'er met Surinaamse wortels, spreekt zich op Twitter ook uit tegen een samenwerking met de FvD. Hij kreeg verschillende racistische en dreigende reacties via sociale media en mail. Koppejan: "Als mensen als Dave stelselmatig worden afgewezen en gekleineerd, dan vind ik dat je je als CDA niet met zon partij moet verbinden. Je maakt jezelf niet meer geloofwaardig. Dat is waar een politieke beweging mee staat of valt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koppejan hoopt dat de Brabantse CDA-afdeling een ledenraad zal uitschrijven over de kwestie en hij vindt het hoog tijd dat er ook landelijk in zijn partij een discussie wordt gehouden over samenwerken met FvD.

Ad Koppejan heeft kritiek op de Brabantse coalitievorming met FvD

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie