Politiek

Wim van de Camp: 'Sommige politici nemen parlement niet meer serieus'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wim van de Camp: 'Sommige politici nemen parlement niet meer serieus'

De Europese Verkiezingen komen eraan, maar de vertrouwde naam van CDA'er Wim van de Camp zal niet op de kieslijst prijken. De eminente christendemocraat gaat met pensioen. Met het Oog op Morgen blikte met hem terug op zijn politieke carrière, waarvan 10 jaar in het Europees Parlement en 23 jaar in de Tweede Kamer.

Nuchterheid. Dat bracht Van de Camp naar eigen zeggen in het Europees Parlement. "Ik zag het als mijn taak om ervoor te zorgen dat de EU niet te veel voor de muziek uitloopt én dat Nederland niet te veel achter de muziek loopt." Zo vindt hij zijn collega's van GroenLinks te 'idealistisch'. "Ik ben nuchter."

Het Europees Parlement ziet hij als onmisbaar. "28 lidstaten zijn niet in staat om tot stand te brengen wat het Europees Parlement kan doen", aldus Van de Camp.

Quote

Het is niet goed voor het gezag van het parlement als je zo snel weer vertrekt

Wim van de Camp

De CDA'er is gerust een 'oude rot' te noemen. Ook op het Binnenhof, waar hij 23 jaar Tweede Kamerlid was, heeft hij zijn sporen verdiend. Die periode is eigenlijk te lang, maar hij vindt dat politici anno nu te snel weer vertrekken uit Den Haag. "Als ik zie dat een collega een half jaar nadat hij gekozen is ergens burgemeester wordt, dan denk ik wel: hoe serieus neem je het parlement nog?"

Als je gekozen bent, voltooi je de hele termijn, vindt Van de Camp. "Het is niet goed voor het gezag van het parlement als je zo snel weer vertrekt."

CDA naar het midden

In de 33 jaar dat Van de Camp in totaal volksvertegenwoordiger was, ging het grotendeels bergafwaarts met zijn christendemocratische partij. Desondanks ziet hij de toekomst van het CDA rooskleurig in. "20 à 30 zetels is goed mogelijk!"

Nu de politicus met pensioen gaat, heeft hij voorgenomen zich niet continu met de politiek en zijn partij te blijven bemoeien. Desondanks vindt hij de koers van de partij een punt van aandacht. "De partij zou volgens Sybrand Buma meer naar het midden schuiven, maar daar zie ik nog niks van."

Ster advertentie
Ster advertentie