Politiek
WNL

De asielcrisis in Nederland moddert door, maar: 'We naderen het punt waarbij het niet meer te regelen is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De asielcrisis in Nederland moddert door, maar: 'We naderen het punt waarbij het niet meer te regelen is'

Nederland gaat nu al geruime tijd gebukt onder een asielcrisis. De asielprocedures duren lang en er is een chronisch tekort aan opvang. Vrijwel dagelijks komen berichten in het nieuws dat asielzoekers op stoelen moeten slapen in aanmeldcentrum Ter Apel. Simpelweg omdat er geen bedden beschikbaar zijn.

Vanuit verschillende hoeken klinkt er kritiek op het huidige kabinet: een oplossing voor de langere termijn ontbreekt. "Er moet een nationale coördinator komen die de regie in handen neemt. De staatssecretaris is nu veel te druk om continue maar opvang te regelen," zegt Tweede Kamerlid van het CDA, Evert Jan Slootweg, in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Burgemeester van Leeuwarden, Sybrand Buma, zou ook graag zien dat wetgeving wordt veranderd. "Er zijn nu nog steeds een aantal gemeenten die niet helpen met de opvang. Als je de wetgeving aanpast dan kun je deze gemeenten ook dwingen om asielzoekers op te nemen." Buma vervolgt: "We naderen nu echt het punt waarbij het niet meer te regelen is."

Opvang in de regio

De oud-CDA-leider kijkt ook naar het buitenland waar vaker 'in de regio' wordt opgevangen. Buma neemt Groot-Brittannië als voorbeeld. Dat land vangt in de regio's waar de asielzoekers vandaan komen mensen op. Ze kunnen dan daar de asielprocedure afwachten zonder dat ze ook maar één voet in de UK hebben gezet. "Wij zijn daar in Nederland ook al tijden mee bezig, maar het lukt ons maar niet. We moeten echt kijken en leren van landen zoals Engeland."

Voor nu als tijdelijke oplossing worden een aantal 'mega opvanglocaties' geopend. Deze zijn verspreid over het land zoals in Vlissingen en Den Haag. Een structurele oplossing is het niet.

Erik van Merriënboer, Evert Jan Slootweg, Sybrand Buma (13 juni 2022) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie