Politiek
WNL

Nabestaanden MH17 willen vliegverbod boven crisisgebieden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nabestaanden MH17 willen vliegverbod boven crisisgebieden

Nabestaanden van vliegramp MH17 willen dat het vliegen met passagiersvliegtuigen boven crisisgebieden wereldwijd wordt verboden. Passagiersvliegtuig MH17 en het passagiersvliegtuig in Iran zijn beiden onterecht aangezien voor vijandige projectielen die uitgeschakeld moeten worden.

"We roepen de Nederlandse regering op om maatregelen te nemen in internationaal verband om het luchtruim veiliger te maken", zegt Piet Ploeg namens de nabestaanden van MH17 in WNL Op Zaterdag.

Nabestaanden MH17 willen vliegverbod boven crisisgebieden

Video niet beschikbaar

In de nacht van 7 op 8 januari werd een vlucht van Ukraine International Airlines (UIA) kort na vertrek uit Teheran uit de lucht geschoten. Daarbij kwamen 176 mensen om het leven. Ploeg wijst erop dat vlak daarvoor nog een KLM-toestel overvloog. "Er was een KLM-toestel dat op 7 januari boven Irak vloog, terwijl het daar onveilig was. Wat moet er nog meer gebeuren voordat er wordt ingegrepen?"

Uitgebreide risicoanalyse

KLM liet gisteren weten dat vijf kwartier voorafgaand aan de ramp de laatste vlucht van KLM uit het gebied weg was. De eerstvolgende vlucht die in de regio gepland stond, was in de loop van de ochtend op 8 januari. Voor die tijd besloot KLM "na een uitgebreide risicoanalyse" om niet langer boven Iran en Irak te vliegen.

Ster advertentie
Ster advertentie