Politiek

Geen Europees Leger, maar wel een Europese Defensie Unie?

foto: EPA/YVES HERMAN / POOL MAXPPP OUT
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen Europees Leger, maar wel een Europese Defensie Unie?

Afgelopen woensdag presenteerde Ursula von der Leyen de Europese plannen voor het komende jaar in de zogenaamde State of the Union. Met name de aandacht voor defensie viel NOS-correspondent Sander van Hoorn daarin op. Want komt er nu dan toch een Europees leger?

Volgens Van Hoorn kon de timing niet beter voor meer Europese samenwerking op defensie zo vertelt hij in de podcast Europa Draait Door. “De massale aftocht in Afghanistan is een enorme open zenuw voor de EU-lidstaten: De afhankelijkheid van Amerika, het gebrek aan communicatie bij de evacuatie, het is op alle mogelijke manieren misgegaan (…) en de analyse van Von der Leyen is, dat dat komt door het gebrek aan Europese samenwerking” aldus de EU-correspondent van de NOS.

De voorzitter van de Europese Commissie liet zich al eerder stevig uit over meer samenwerking op defensie: “Je kunt een leger van een miljoen man in het leven roepen, maar als jij het niet met z’n zevenentwintigen eens kan worden over wanneer, op welke plek en hoe je het gaat inzetten, dan kun je het net zo goed niet hebben”. Volgens van Hoorn wil Von der Leyen met haar plannen proberen om de besluitvorming over het Defensiebeleid vlot te trekken en zo toenemende samenwerking mogelijk te maken.

Hakken in het zand

Dat er meer samenwerking moet komen, daar is iedereen het volgens van Hoorn wel over eens, maar in welke vorm? “Een ‘Europees leger ‘ is nog altijd een besmet woord, ook in Nederland, maar defensiesamenwerking is dat nog niet”. Toch gaat Von der Leyen in haar State of the Union een stapje verder door expliciet een Defensie-Unie te noemen. “Daarmee zet ze een doel waarin lidstaten zich met de hakken in het zand naar toe zullen laten trekken”.

Volgens Van Hoorn is de speech een soort van voorschot op wat de EU nog te wachten staat op defensiegebied en is het noemen van de Europese Defensie Unie een eerste stap in die richting. “Dit soort processen en crises leiden uiteindelijk altijd tot meer en nooit tot minder Europa.”

#5 - Een Europees leger, borstklopperij en een paralympisch atleet - VDL presenteert de ‘state of the union’ (S03) - Europa draait door

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie