Politiek
KRO-NCRV

Advocaat Knoops: 'Stop politiek proces Wilders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Knoops: 'Stop politiek proces Wilders'

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Geert Wilders, doet een klemmend beroep op het Gerechtshof om het hoger beroep in de strafzaak tegen Wilders te stoppen. Dat zegt Knoops tegen Sven Kockelmann in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "Er komt steeds meer informatie naar boven waaruit blijkt dat dit een politiek proces is geweest."

Knoops vindt dat het proces tegen zijn cliënt niet verder kan, nu minister Grapperhaus niet kan garanderen dat hij alle informatie over de gang van zaken rond de beslissing Wilders te vervolgen met de Tweede Kamer heeft gedeeld. De Kamer had hem onder meer gevraagd naar een tijdlijn van al het overleg tussen het Openbaar Ministerie en de top van het Ministerie van Justitie. "Dat is een zeer verbijsterende boodschap", zegt Knoops. "Kan de rechterlijke macht wel afgaan op het strafdossier? Het antwoord is nee. Want de minister kan kan niet garanderen dat er niet nog meer info is, dan er al naar buiten is gekomen."

'Getuige trekt zich terug door opstelling Grapperhaus'

Het pleidooi van Knoops komt op de ochtend dat bekend werd dat een belangrijke getuige in de strafzaak zich heeft teruggetrokken, uit angst voor vervolging door justitie. Het gaat om een oud-ambtenaar die achter gesloten deuren wilde getuigen. Hij heeft notarieel laten vastleggen dat hij toenmalig minister Opstelten bij zijn hoogste ambtenaar heeft horen aandringen op vervolging van Wilders omdat 'hij ons voor de voeten loopt'.

De ambtenaar is bang geworden nu justitie alsnog een strafrechtelijk onderzoek heeft ingesteld naar een klokkenluider die aan het licht bracht dat het onderzoeksinstituut van het ministerie, het WODC, politiek onder druk is gezet bij het schrijven van rapporten. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid had eerder gezegd dat de klokkenluider in die zaak niets te vrezen had. Maar hij hield het OM niet tegen toen dat alsnog een onderzoek startte.

'Ernstige schade aan proces'

Daarmee brengt de opstelling van minister Grapperhaus volgens Knoops 'ernstige schade' toe aan het proces van Wilders. "De woorden van de minister dat klokkenluiders respect verdienen, blijken loze woorden te zijn. Ik denk dat er weinig of geen klokkenluiders meer zijn in Nederland die bereid zijn onder dit juridisch gesternte nog naar voren te willen treden."

Nog een reden om de strafzaak tegen Wilders te schrappen, ziet Knoops in een rechtszaak die RTL heeft aangespannen om meer informatie rond de vervolging van Wilders boven tafel te krijgen. Volgens Knoops is RTL 'om de tuin geleid' in hun WOB-procedure waarbij ze documenten over het Wilders-proces boven tafel probeerden te krijgen.

'Stop dit proces'

"Voor ons is de conclusie: stop dit proces. Wat heeft het nu nog voor zin om dit schimmenspel voor te zetten, terwijl nu al duidelijk is dat er onjuiste informatie gegeven is aan het hof? Er komt steeds meer informatie naar boven waaruit blijkt dat dit een politiek proces is geweest. Dat hebben we vanaf het begin af aan al gezegd."

Ster advertentie
Ster advertentie