Politiek
KRO-NCRV

'Bij het CDA ging het aan alle kanten mis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bij het CDA ging het aan alle kanten mis'

Met naar verwachting 5 zetels verlies houdt het CDA nog maar 14 zetels over. Waar Wopke Hoekstra hoopvol werd aangekondigd in december, overheerst nu de teleurstelling. Politiek experts beschouwen in Spraakmakers: wat ging er mis bij de Christendemocraten?

Waar Kaag in de flow kwam en door een aanzuigende werking groeide, ging het bij CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra steeds slechter. Maar om de berichtgeving in de media of slechte peilingen de schuld te geven, vindt politiek journalist Nynke de Zoeten van Nieuwsuur te ver gaan. "De campagne ging gewoon niet goed."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen eigen plan

In plaats van een eigen plan voor Nederland te agenderen, werd het CDA overvallen, denkt De Zoeten. "Hoekstra was bijvoorbeeld helemaal niet van plan om te zeggen dat de WW-duur moest worden beperkt. Dat bleek uit doorberekening van het CBP." Volgens haar schrok Hoekstra achteraf van de kop boven het artikel van Algemeen Dagblad waarin hij dat zei.

Man die niet wilde

Het ging al mis toen de partij een lijsttrekkersverkiezing uitschreef, denkt presentator Jeroen Pauw. Hoekstra zei in eerste instantie dat hij het niet wilde doen. Vervolgens werd Hugo de Jonge nipt gekozen en die haakte ook af. Vervolgens vaarde de nummer 2 van het CDA, Pieter Omtzigt, een geheel eigen koers. "Aan alle kanten ging het mis", aldus Pauw.

Onervarenheid Hoekstra

Presentator Tijs van den Brink noemt ook de betrekkelijke onervarenheid van Hoekstra in de politieke arena. "Hij was natuurlijk een consultant en later een minister. Vervolgens wordt hij als lijsttrekker in een boksring gegooid. Dat heeft hij nog nooit meegemaakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Van den Brink verweerde Hoekstra zich slecht. "Hij liet zich gewoon slaan", zegt hij over het optreden van Hoekstra in debatten en bij Nieuwsuur.

Team CDA

Kees Boonman denkt dat het CDA niet de juiste mensen met ervaring om Hoekstra heeft verzameld om hem te begeleiden in deze campagne. Bij D66 en Sigrid Kaag werd haar vorm - na een slechte start - hersteld. Dat bleef bij het CDA uit. "Op het laatste moment werd de voormalige steun en toeverlaat van Jan-Peter Balkende opgetrommeld om hem te helpen. Dat was te laat."

Volgens Jeroen Pauw ligt het verlies van de partij niet alleen bij Hoekstra. Hij vergelijkt het met zijn eigen vak, de journalistiek. "Je kunt wel een goede presentator zijn, maar zonder goede redactie red je het ook niet."

Partij niet op een lijn

Volgens De Zoeten was het inderdaad niet alleen Hoekstra of de campagne. "Ook daaronder, met Pieter Omtzigt, zit het niet lekker bij het CDA." Volgens De Zoeten is het CDA de afstraffing na de samenwerking met de PVV nog steeds niet te boven. "Er is nog niet echt een ander verhaal."

Politiek panel met Jeroen Pauw, Nynke de Zoeten, Tijs van den Bink en Kees BoonmanTweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie