Politiek
EO

Loting om IC-bedden stuit ook ouderen tegen de borst: 'Draaiboek van artsen is verantwoord'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Loting om IC-bedden stuit ook ouderen tegen de borst: 'Draaiboek van artsen is verantwoord'

Mag leeftijd een rol spelen in het zwartste scenario dat er te weinig IC-bedden zijn? Minister Tamara van Ark wilde selectie op grond van leeftijd in een spoedwet verbieden, maar een meerderheid van de kamerfracties, inclusief drie coalitiepartijen, stemde tegen de wet. Leo Bisschops, voorzitter van seniorenvereniging KBO-Brabant, is daar blij mee. Hij vindt het draaiboek dat artsen hebben opgesteld verantwoord, zei hij in Dit is de Dag.

Na het bekend worden van het plan van de minister stuurde Bisschops een brief naar de kamerfracties. Want ook veel ouderen vinden het geen goede oplossing om in het uiterste geval maar te loten wie er een IC-bed mag krijgen. Na een serie gesprekken met zijn achterban concludeert Bisschops dat veel senioren er best begrip voor hebben dat leeftijd in het uiterste geval een rol kan spelen.

"Het is niet ideaal, maar de manier waarop leeftijd als criterium is meegenomen in het draaiboek van de artsen, is verantwoord. Als je gaat loten, leg je de ballast bij artsen neer, omdat zij dan moeten uitleggen dat een kind van 13 jaar geen voorrang krijgt. Dat vinden wij niet juist."

50PLUS

Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS, ziet dat anders. "Als er tussen twee patiënten geen relevant verschil meer is in de overlevingskansen, nadat alle fasen zijn doorlopen, dan vind ik dat je moet gaan loten." Den Haan kwam in haar vorige baan als voorzitter van de ANBO ook veel ouderen tegen die juist bang waren dat jongeren voor zouden gaan als het eropaan komt. "De ANBO hoort ook veel geluiden van ouderen die zeggen: wij zijn net zoveel waard als een jongere en voelen ons heel vitaal. Een oudere met Covid heeft misschien wel een grotere overlevingskans dan een jong iemand die een zwaar motorongeluk heeft gehad."

Om loting te voorkomen pleit den Haan voor advanced-care planning: hierbij bespreken huisartsen al in een vroeg stadium wat ouderen wensen wanneer ze op de IC komen te liggen. "Als je dit van tevoren vastlegt, zou dat deze discussie enorm helpen."

Ander standpunt

Opvallend: in de Tweede Kamer stemde 50PLUS juist tegen de spoedwet van minister Van Ark die selectie op basis van leeftijd wilde verbieden. "Ouderenbonden zijn tegen het loten, tegen het dobbelen en daar sluiten wij ons graag bij aan," verklaarde 50PLUS-Kamerlid Léonie Sazias. Dat is inderdaad een ander standpunt dan ze zelf inneemt, geeft Liane den Haan toe. "Ik ben lijsttrekker en zit nog niet in de Kamer. Ik zou dat misschien anders hebben gedaan als ik wel in de Kamer had gezeten. Maar Léonie heeft haar verantwoordelijkheid genomen en dat respecteer ik."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie