Politiek
EO

Moet de buitenlandse financiering van álle religieuze instellingen stoppen? 'Gelijke monniken, gelijke kappen'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet de buitenlandse financiering van álle religieuze instellingen stoppen? 'Gelijke monniken, gelijke kappen'

Forum voor Democratie pleit voor het stopzetten van álle buitenlandse financiering aan religieuze instellingen. Niet alleen die aan moskeeën, maar ook die aan kerken en synagogen. Dit zei Wybren van Haga, de nummer twee van Forum in het Running Mate Debate van Dit is de Dag. "Er wordt invloed gekocht", vindt hij.

Van Haga kreeg het aan de stok met Chris Stoffer, de nummer 2 van de SGP, die het onterecht vindt dat joodse instellingen geen geld uit het buitenland meer mogen krijgen. "Zij hebben veel bescherming nodig. Dit wordt voor een deel gefinancierd vanuit de Verenigde Staten. Het kan toch niet dat ze dat kwijtraken?" Stoffer vindt dat geld uit 'onvrije landen', zoals Qatar, moet worden tegengehouden.

Tunahan Kuzu, de nummer 2 van Denk, ook te gast in het debat, vindt dat er een "obsessie" is voor de islam. "Dit zie je altijd in aanloop naar verkiezingen, dat er een obsessie is met Turkije, moslims en de islam. Elke keer zien we dat terugkomen. Het is natuurlijk makkelijker om af te geven of moslims, dan te praten over het falen van tien jaar Rutte."

Video niet beschikbaar

Coronamaatregelen

Naast de buitenlandse financiering gingen de drie running mates ook nog in debat over de coronamaatregelen. Van Haga vindt die overdreven, Kuzu niet. Stoffer neemt een middenpositie in, zo bleek uit het debat.

Video niet beschikbaar

In de Running Mate Debates zijn elke dag drie nummers twee te gast, met enkele uitzonderingen. Eerder waren dat Raymond Brood (50PLUS), Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Femke Merel van Kooten (Splinter).

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie