Politiek
NOS

Groen licht CDA Brabant voor coalitie met FvD

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groen licht CDA Brabant voor coalitie met FvD

De CDA-fractie in Noord-Brabant krijgt van de leden in die provincie, die aan een peiling meededen, het vertrouwen om samen te werken met Forum voor Democratie. Maar zo'n coalitie is alleen mogelijk onder strenge voorwaarden, zegt het provinciale partijbestuur op basis van de uitkomsten van de peiling.

Van de bijna 5000 Brabantse CDA-leden deden 816 leden aan de peiling mee. Een krappe meerderheid van hen, 56 procent, noemt besturen met FvD in Brabant acceptabel.

"Het spel is nog niet gespeeld", reageert oud-gedeputeerde in Brabant Paul Rüpp in het NOS Radio 1 Journaal. "56 procent is niet veel en wat niet is meegenomen in de peiling zijn de affaires van Forum voor Democratie die gisteren uitkwamen."

Uit de peiling blijkt wel dat een deel van de achterban veel wantrouwen heeft vanwege de grondbeginselen van FvD en uitspraken van landelijk leider Baudet. Het provinciale partijbestuur beveelt de fractie aan om verdere sessies met leden te hebben zodra de inhoud van het akkoord van de onderhandelende partijen bekend is, en het overleg halfjaarlijks voort te zetten.

Niet bindend

"Wat hier speelt is kortetermijndenken en pragmatisme", denkt Rüpp. "Als je naar de uitslag kijkt, zie je twee blokken die erg tegenover elkaar staan. Wat dat betreft is het Forum gelukt om te polariseren."

Formeel heeft de raadpleging en het advies van het provinciale bestuur geen bindend karakter. De vraag is nu of de achtkoppige Brabantse fractie zich gesteund zal voelen de voorgenomen samenwerking met Forum voor Democratie door te zetten. Als de fractie daartoe besluit, wordt Brabant de eerste provincie waar Forum voor Democratie in een meerderheidscollege gaat meebesturen.

Rüpp is een van de CDA'ers die de partij in een brief opriep om van samenwerking af te zien. "Doe het niet", schreven ze maandag. Rüpp gaat nu "heel diep nadenken of hij nog wel bij deze partij wil horen".

Groen licht CDA Brabant voor coalitie met FvD

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie