Politiek
EO

Moeten we alvast asfalt aanleggen voor ná de coronacrisis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we alvast asfalt aanleggen voor ná de coronacrisis?

Als er iets positief is aan de coronacrisis, is het de afname van files. Doordat veel mensen thuiswerken, is het veel minder druk op de weg. Toch moet er snel meer asfalt komen, vindt Transport en Logistiek Nederland (TLN), om te voorkomen dat ná de crisis alles weer dichtslibt. GroenLinks noemt deze oproep 'defaitistisch'.

Video niet beschikbaar

"Er worden de komende jaren een miljoen woningen bijgebouwd in de randstad", zegt Elizabeth Post van TLN in Dit is de Dag. "Die mensen blijven niet allemaal op hun kamer zitten. Als ze naar buiten gaan, gaan ze met de bus, de fiets, de trein of de auto. Daar is de infrastructuur niet op berekend."

Tevens blijkt uit onderzoek dat we steeds meer producten bestellen, waardoor er meer bestelbusjes komen. "Ook dat leidt tot meer verkeersbewegingen", zegt Post.

Slimmer

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger vindt het vooruitzicht van TLN nogal somber. Kröger ziet meer oplossingen in het 'slimmer omgaan met infrastructuur'. "Als we allemaal één of twee dagen thuiswerken, als we meer wisselen in kantoortijden kunnen we de files beperken", vindt ze.

Files worden veroorzaakt doordat veel mensen tegelijk de weg op willen. "Als je vijftien procent minder auto's hebt, los je het probleem al op", aldus Kröger, "dus we moeten veel meer spreiden."

Meer asfalt om fileproblematiek aan te pakken?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie