Politiek

PvdA-prominent Duivesteijn: 'Fusie op links alleen met SP erbij'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-prominent Duivesteijn: 'Fusie op links alleen met SP erbij'

Een fusie tussen GroenLinks en de Partij van de Arbeid zou feitelijk de opheffing van de sociaaldemocratie betekenen, dat zei prominent PvdA-lid Adri Duivesteijn vanochtend bij 1 op 1. "Als er al naar een fusie wordt gekeken, zou men ook in gesprek moeten gaan met de SP."

Ook Adri Duivesteijn zat afgelopen zaterdag achter zijn laptop voor de ledenraadpleging van de Partij van de Arbeid. Aan de leden werd voorgelegd of partijleider Lilianne Ploumen door mocht gaan met haar plan om een gezamenlijk onderhandelingsteam met GroenLinks te vormen tijdens de formatie.

Duivesteijn, die zich eerder kritisch had uitgelaten over de zet van zijn partijleider, bracht een opvallende stem uit. "Ik heb vóór gestemd", zegt het voormalig Kamerlid tegen presentator Sven Kockelmann. "Ik heb namelijk niets tegen linkse samenwerking en vind het logisch dat de twee partijen als één blok met Rutte willen onderhandelen. Maar fusievorming gaat mij te ver."

Geen fusie heeft voorkeur

Volgens Duivesteijn staat zijn partij voor een heldere keuze. "Willen we opgaan in een grotere linkse beweging of ons eigen sociaaldemocratische geluid behouden?" De laatste optie heeft zijn duidelijke voorkeur. "Als we fuseren, verliezen we de band met onze klassieke achterban." Mocht het ooit toch tot een fusie komen, dan hoeft Ploumen wat Duivesteijn betreft niet alleen bij Jesse Klaver aan te kloppen. "Dan moet er goed met verschillende maatschappelijk organisaties worden gepraat, maar zeker ook met de SP. Een fusie tussen die drie partijen zou veel interessanter zijn."

Frans Timmermans

Tenslotte vraagt Kockelmann of Ploumen volgens Duivesteijn de ideale persoon is om aan het sociaaldemocratische roer te staan. Er volgt een korte stilte. "Toen Lodewijk Asscher tot mijn grote spijt aftrad als partijleider, hoopte ik dat Frans Timmermans op de een of andere manier terug kon komen uit Brussel om de sociaaldemocratie weer opnieuw vorm te geven", verklapt de Hagenees. De komende periode zal de PvdA volgens Duivesteijn vooral goed moeten nadenken over hoe ze haar bestaansrecht behoudt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie