Politiek
NOS

Baudet stopt als lijsttrekker en leider van Forum voor Democratie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baudet stopt als lijsttrekker en leider van Forum voor Democratie

Thierry Baudet trekt zich terug als leider van Forum voor Democratie en wil geen lijsttrekker meer zijn voor de verkiezingen. "Ik zie af van mijn plek op de kieslijst. Ik stel mijn positie ter beschikking. Ik blijf in de Kamer", zegt Baudet, die wel betrokken wil blijven bij Forum, eventueel als lijstduwer, zegt hij op Twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanleiding is de onrust in zijn partij over de jongerenafdeling JFvD. Die is in opspraak omdat er opnieuw antisemitisch en homofoob app-verkeer is uitgelekt tussen leden van de jongerentak. Verschillende prominenten, onder wie Kamerlid Theo Hiddema, zouden geëist hebben dat de hele jongerenafdeling wordt opgeheven.

'Trial by media'

Baudet besloot eerder met het partijbestuur dat er een intern onderzoek zou komen naar de jongerenafdeling. Een groot deel van de partijtop vindt dat echter niet genoeg. Ze willen ook dat de voorzitter van JFvD, Freek Jansen, helemaal terugtreedt en zijn zevende plaats op de kieslijst voor de verkiezingen opgeeft. Jansen is een vertrouweling van Baudet.

Die vindt het onbegrijpelijk dat mensen dat onderzoek niet willen afwachten. "We dreigen nu mensen al voor de bus te gooien, nog voordat we weten wat er is gebeurd. Ik kan mij niet verenigen met de situatie waarin 'trial by media' de manier wordt waarop wij met mensen omgaan in deze partij."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie