Politiek

Deadline voor de formatie? 'Laten we een broedende kip niet storen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deadline voor de formatie? 'Laten we een broedende kip niet storen'

Terwijl politiek Den Haag langzaam uit de zomerslaap komt, neemt de kritiek op de voortgang van de kabinetsformatie toe. Eerste Kamer-voorzitter Jan Antonie Bruijn pleit in het Mediaforum voor "geen paniek. Laten we een broedende kip niet storen", zegt hij bij Spraakmakers.

Het kabinet is inmiddels zeven maanden demissionair en ook de verkiezingen zijn alweer vijf maanden geleden. Ondanks dat is een nieuw kabinet nog lang niet in zicht en dat is een schande, vinden partijprominenten als Frans Weisglas (VVD), Jan Terlouw (D66) en Pieter Paul Slikker (PvdA). Ze pleiten voor meer haast.

'Niet afraffelen'

Volgens Bruijn is spoed zeker een factor, maar gaat het volgens hem vooral over zorgvuldigheid. “Je kunt de kwaliteit van een kabinet niet aflezen aan de duur van de formatie. Dit is een heel zorgvuldig proces en dat wil je niet afraffelen zodat je een kabinet krijgt dat maar kort blijft zitten."

Bruijn zegt de oproep van de prominenten te begrijpen. Na al die maanden opperen ze ook niet meer het meest recente kiezersmandaat, maar hij wijst er ook op dat er in het verleden formaties zijn geweest die veel langer duurden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deadline

Volgens de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio Mireille van Ark gaat het mis doordat er te weinig afspraken zijn gemaakt over het verloop van de formatie. "In de grondwet staat eigenlijk alleen het begin en het eind van de formatie benoemd." Dus het ontslag van het kabinet en de benoeming van het nieuwe kabinet. "Alles daartussen is gebaseerd op ongeschreven staatsrecht en gewoontes", zegt Van Ark die het nalas. "Dat is toch eigenlijk absurd?"

Volgens haar is het vreemd dat voor zoiets belangrijks als een kabinetsformatie geen afspraken over het proces gemaakt zijn en dat er geen druk of deadline is. "In een bedrijf zou dit nooit kunnen." Ze zegt als kiezer geen inzicht te hebben in het proces en dat vindt ze vreemd. "Ik heb geen idee waar we nu zitten en wie met wie praat."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie