Politiek

Jan Terlouw: 'Volstrekt logisch als Rutte was teruggetreden'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Terlouw: 'Volstrekt logisch als Rutte was teruggetreden'

Voormalig D66-partijleider Jan Terlouw had het 'volslagen logisch' gevonden als de VVD iemand anders dan Mark Rutte naar voren had geschoven als premier. Dat zegt hij in Dit is de Dag. Hij is erg ontevreden over de formatie die deze week wordt herstart, omdat het 'veel te traag' gaat.

Jan Terlouw in Dit is de Dag

Vandaag deelde Terlouw op Twitter een hartenkreet. Hij vraagt zich af waarom er vijf maanden na de verkiezingen nog geen nieuw kabinet is. En het conceptakkoord op hoofdlijnen vindt hij maar een vreemde aanpak.

Het conceptakkoord wordt geschreven door Mark Rutte en Sigrid Kaag. Daarna mogen andere partijen zich aansluiten. Vreemd, vindt Terlouw. "Er wordt een akkoord geschreven en straks zullen weet ik hoeveel van die zeventien of achttien andere partijen zeggen dat ze mee willen regeren. En dan moet je er een aantal afwijzen."

Het kan beter, vindt hij: "Het is veel logischer dat je eerst de partijen zoekt met wie je denkt te kunnen regeren en dan, als je dat hebt besloten, samen even wat hoofdlijnen opschrijven."

VVD, D66, PvdA en GroenLinks

Zelf hoopt hij op een coalitie van VVD, D66, PvdA en GroenLinks. Dus zonder het CDA. "De bevolking heeft van de zittende partijen er één laten verliezen, namelijk het CDA. Ik vind het voor de hand liggen als zij wonden gaan likken in de oppositie." Ook omdat het CDA geen hoofdpunt maakt van het klimaat, iets waar de oud-partijleider zich grote zorgen om maakt, zeker na het alarmerende IPCC-klimaatrapport wat maandag naar buiten kwam.

Een probleem is wel dat Rutte eerder heeft gezegd dat hij geen nieuwe regering wil zonder het CDA. "Ik vind dat hij dat moet herzien. Het CDA heeft de verkiezingen verloren, het CDA heeft geen punt gemaakt van klimaatbeleid, het CDA bemoeilijkt de formatie. Dus ik vind dat er alle reden is voor het CDA om te zeggen: wij gaan maar eens even in de oppositie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe verkiezingen

Mocht het toch niet lukken om een coalitie te vormen, dan zijn nieuwe verkiezingen een optie, wat Terlouw betreft. "Ik hoop dat dat niet nodig is, want dat vind ik een enorm falen van de politiek, als je er niet in slaagt om een kabinet te vormen, na zoveel maanden. Maar als het alsmaar niet lukt, zal dat een keer moeten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie