Politiek
WNL

Kritiek op houding Van der Plas tijdens debat: 'Als je geen zin hebt, geef het podium dan aan iemand anders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op houding Van der Plas tijdens debat: 'Als je geen zin hebt, geef het podium dan aan iemand anders'

BBB-leider Caroline van der Plas maakte een ongeïnteresseerde indruk tijdens het eerste debat voor de Tweede Kamerverkiezingen zondagavond in College Tour. Dat vindt voormalig campagnestrateeg van de VVD Mark Thiessen. "Het leek wel alsof ze er geen zin in had."

Hoe val je op tijdens de verkiezingen? - WNL Haagse Lobby

Studenten stelden tijdens de speciale uitzending van College Tour vragen aan Van der Plas, Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Pieter Omtzigt (NSC) en Dilan Yesilgöz (VVD). De lijsttrekkers konden vervolgens met elkaar over het antwoord in discussie. "Het was iets anders dan normaal. Het was meer een Q&A", zegt Thiessen in WNL Haagse Lobby. "Misschien kan je het een goed gesprek noemen tussen kandidaten en de zaal."

Volgens Thiessen kwamen Timmermans en Omtzigt het beste uit de verf. "Ik vond mevrouw Van der Plas niet zo in dit format gedijen."

Sterker nog: volgens Thiessen maakte de BoerBurgerBeweging-voorvrouw een ongeïnteresseerde indruk. "Het is een vrij groot podium dat je in College Tour geboden wordt. Op het moment dat de partijen werden uitgenodigd, waren ze waarschijnlijk de grootste partijen in de peilingen.” Een mooi moment om je te profileren, stelt Thiessen. "Maar ik vind dat Van der Plas bijna zonder interesse op het podium zat. Er kwam vrij weinig uit over waar ze voor staat."

"Als je het vergelijkt met de andere politici, dan kan je wel zeggen: ze lepelden hun verkiezingsprogramma op. Maar volgens mij is het de bedoeling dat je daar vol vuur en passie laat zien waarom mensen voor je moeten kiezen. Het leek wel alsof ze er geen zin in had", zegt de voormalig VVD-campagnestrateeg. "Ze maakte af en toe een grapje. Superleuk, maar daar zijn andere programma’s voor. Als je dat podium niet wil gebruiken om je verhaal te laten horen, geef het dan aan een ander."

Video niet beschikbaar

'Antwoorden waren te lang'

Campagneleider van BBB Henk Vermeer is wel tevreden over het optreden van Van der Plas. "Het doel van Caroline was om vragen van studenten te beantwoorden. Daar is College Tour voor." Hij zag wel dat Van der Plas minder aan het woord kwam dan de andere kandidaten. "Sommigen noemden na één vraag het halve verkiezingsprogramma op."

"Soms moet je anderen de ruimte geven om dingen te zeggen waar ze later misschien spijt van hebben. Dat is geen tactiek, maar zo pakte het uit", zegt Vermeer over het debat. Volgens de BBB-campagneleider waren de vragen vooraf niet bekend bij de partijen. "Er waren een aantal thema’s bekend waar het over zou gaan. Er werd ons verzekerd dat de rest ook niet meer wist."

Volgens Vermeer zijn door de lange antwoorden niet alle vragen van studenten aan bod gekomen. "Ik heb het vertrouwen dat die vragen ook voor Caroline bedoeld waren."

'Een gemiste kans'

Voormalig hoofd strategie van de Partij voor de Arbeid Pieter Paul Slikker vindt dat Van der Plas zelf de regie meer in handen had moeten nemen. "Je zit daar om antwoord te geven op vragen van studenten, maar er zitten duizend mensen in die zaal. Als het goed is, bereik je tijdens dat debat ook ongeveer twee miljoen mensen via de televisie en indirect nog eens miljoenen Nederlanders."

Volgens Slikker had Van der Plas moeten proberen Nederland ervan te overtuigen dat haar partij in staat is leiding te geven aan het land. "Het waren de vier grootste partijen in de peilingen die acte de présence mochten geven. Dat betekent dat je je hoort neer te zetten als de toekomstig leider van Nederland op basis van je programma, of in het geval van Van der Plas als leider van de partij met een premierskandidaat."

Hij vond de BBB-leider "non-existent" tijdens het debat. "Je moet zelf in het debat gaan zitten, maar Caroline verdween op een gegeven moment. Ze zei het zelf: ik haak af bij dit debat. Een gemiste kans."

Timmermans

Ook Slikker vindt dat Omtzigt en Timmermans als winnaars uit de bus zijn gekomen. "In één ding had Frans het gisteren makkelijk: er zaten drie kandidaten van met een meer rechtse signatuur aan tafel en er zat één links-progressieve kandidaat, Frans Timmermans. Op een aantal onderwerpen heeft hij zijn eigen verhaal kunnen vertellen, of het nou kernenergie was of het Israëlisch-Palestijns conflict. Hij heeft het comfort dat hij niet wordt uitgedaagd aan iemand aan zijn linkerzijde."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie