Politiek
KRO-NCRV

Waar komt winst PVV vandaan? 'Wilders zag kans schoon na afscheid Rutte'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komt winst PVV vandaan? 'Wilders zag kans schoon na afscheid Rutte'

Met 37 zetels is de PVV de grootste partij van Nederland geworden. Voor velen kwam deze zege als een verrassing. Wat lag hieraan ten grondslag? "Wilders heeft het goed gedaan. Hij is ingegaan op die kier die Yeşilgöz bood", stelt Kees Boonman bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Verbinding

"Het is een reactie geweest op het vorige kabinet", vertelt politiek commentator Floor Bremer. De PVV-leider wil 'Nederland op één' zetten, wat verbindend zou hebben gewerkt. "Hij heeft heel erg dat verbindende verhaal gegeven, hij was grappig, hij wist precies wat mensen wilden horen. Vanaf Radio 1-debat werd Wilders wat milder en ging hij de kaart spelen van verbinding", aldus Bremer.

"Vanaf Ruttes afscheid, zag Wilders zijn kans schoon", denkt journalist Nynke de Zoeten. Ook Boonman noemt het een 'fantastische campagne' van Wilders: "Het was ook een stem om te voorkomen dat de VVD het weer zou aanpappen met Timmermans. Er zat dus ook een anti-Timmermans-effect bij."

Mislukte aanpak

Tijdens de campagnes ging het vaak over migratie, het onderwerp waardoor het vorige kabinet is gevallen. "Er is één iemand issue owner wat betreft migratie en dat is Wilders", vertelt De Zoeten. "Op gebied van migratie kunnen VVD, NSC en PVV elkaar goed vinden", stelt Bremer. Boonman spreekt van een 'totaal mislukte' aanpak van VVD.

Reacties

Hoe reageerden de partijen op de winst van de PVV? Bremer was aanwezig bij de VVD toen de uitslag bekend werd. "Er viel een stilte", zegt de politiek commentator. De Zoeten zag 'verbijstering' bij GroenLinks-PvdA: "Een heel dubbel gevoel, ze waren wel tevreden met de hoeveelheid zetels." Boonman zag een 'geëmotioneerde' Timmermans. "Het eerste wat we om ons heen hoorden, was dat ze Timmermans eerder in de campagne zo hadden willen zien."

Verdeling

Vooral bij de VVD zag Bremer verdeling onder de leden. "Een deel van de achterban van de VVD vindt het prima. Laten we het maar gaan proberen met de PVV", aldus Bremer. "Een ander deel zag je echt weggaan. Die zitten wat meer links op dat migratiethema. Als zij met PVV gaan regeren, dan zeggen ze hun lidmaatschap op." De Zoeten denkt dat VVD 'voor de vorm' wel moet praten over een samenwerking met PVV: "Anders zijn ze ongeloofwaardig."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie