Tweede Kamerverkiezingen 2023
NOS

Yesilgöz neemt afstand van Wilders, VVD 'heeft niets' met PVV

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Yesilgöz neemt afstand van Wilders, VVD 'heeft niets' met PVV

In het eerste grote lijsttrekkersdebat in aanloop naar de verkiezingen van 22 november gingen 16 lijsttrekkers met elkaar in gesprek over verschillende thema's.

VVD-leider Yesilgöz heeft meer afstand genomen van PVV-leider Wilders. In maart zei de VVD-lijsttrekker dat ze samenwerking met de PVV niet uitsluit. De partijleiders botsten op het onderwerp migratie. Maar in het debat zei Yesilgöz:"Als ik kijk naar Wilders en zijn programma en wat hij aankondigt, heb ik daar helemaal niets mee."

Oorlog

Het debat begon met inzoomen op de oorlog tussen Israël en Hamas en ook de recente aanvallen van Israël op Gaza. GroenLinks-PvdA-leider Timmermans is kritisch: hij denkt dat deze aanvallen het land niet helpen. "Zo creëer je meer haat." PVV-leider Wilders noemt de uitspraak van Timmermans" stuitend".

Bestaanszekerheid

Aan het woord waren de lijsttrekkers van CDA, D66 en SP over het thema bestaanszekerheid. Het onderwerp gaat onder meer over het bestrijden van armoede. Zo wil CDA-leider Bontenbal kijken naar de kinderbijslag en de kinderopvang bijna gratis maken, evenals D66-leider Jetten. Ook ging het over de krapte op de woningmarkt. Edson Olf van BIJ1 schreef in zijn programma dat er een wettelijk afdwingbaar recht moet zijn op een woning. Hij ziet als oplossing vooral een rol voor de overheid.

Migratie

Een van de grote debatthema's dit jaar is opnieuw migratie. Het CDA richt de pijlen op de VVD. Die heeft het kabinet laten vallen door, in de woorden van CDA-leider Bontenbal, de "stekker eruit te trekken" vanwege onenigheid over het beperken van asielzoekers. Volgens VVD-leider Yesilgöz heeft het CDA stoere talkshowpraatjes als het over migratie gaat, maar - "als het gaat over onderhandelingen, dan bent u er nooit."

Klimaat

D66-leider Jetten is demissionair minister van Klimaat en vindt wel dat er meer moet gebeuren aan de opwarming van de aarde. BBB-leider Van der Plas voelt weinig voor veel windmolens op zee en grote parken op het land. Kernenergie is volgens haar partij een oplossing. GroenLinks-PvdA-leider Timmermans voelt daar niks voor.

NOS Nederland Kiest: Het Debat

Tweede Kamerverkiezingen 2023

NPO Radio 1 besteedt uitgebreid aandacht aan de strijd om de zetels. Naast de debatten van NOS en EenVandaag bespreken Xander van der Wulp en Joost Vullings de stembusstrijd in hun dagelijkse podcast en organiseert het radioprogramma Dit is de Dag het DIDD Verkiezingscafé waarin politici vragen uit het publiek beantwoorden.

Alles over de verkiezingen bij NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie