Politiek
EO

Eelco Heinen (VVD) roept kabinet op tot zuinigheid: 'Begrotingstekort te hoog'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eelco Heinen (VVD) roept kabinet op tot zuinigheid: 'Begrotingstekort te hoog'

VVD-Kamerlid Eelco Heinen waarschuwt dat het kabinet zuinig moet zijn, omdat het begrotingstekort uit de hand kan lopen. "Als je meer geld wilt uitgeven, moet je kijken waar het elders minder kan", zegt hij in Geld of je Leven.

Eelco Heinen (VVD) roept het kabinet op tot zuinigheid

Video niet beschikbaar

Heinen reageert hiermee op uitspraken van Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. Hij zei vorige week in Nieuwsuur dat hij zich zorgen maakt over het begrotingstekort. Nederland zit nu binnen de Europese begrotingsnorm van 3 procent, maar als het economisch goed gaat, zou je eigenlijk lager willen zitten, vindt Knot. Als het economisch slechter gaat "zal het begrotingstekort verder oplopen en gaan we door de grens van 3 procent heen", aldus Knot.

Het kabinet moet de komende jaren grote uitgaven doen, onder andere aan het compenseren van aardbevingsslachtoffers, energiecompensatie en de boeren.

'Minder uitgeven'

Heijnen is het eens met Knot. Hij zou de extra uitgaven graag gedekt zien worden in de voorjaarsnota die momenteel wordt opgesteld. "Een begroting gedekt maken kan op verschillende manieren. Je kunt de schuld verhogen, dat is natuurlijk zeer onverstandig. Je kunt de belastingen verhogen, dat hebben we nu ook wel genoeg gedaan, dus dan kom je uit bij minder uitgeven", aldus Heinen.

Van bezuinigen is nog geen sprake, zegt de VVD, want er wordt nog geïnventariseerd of er wellicht ergens meevallers zijn. Als die er niet zijn, dan rest de kaasschaaf.

Bekijk het hele gesprek met VVD-Kamerlid Eelco Heijnen in Geld of je Leven

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie