Politiek
WNL

Laurens Dassen (Volt) wil nieuwe informateur: 'Geen regie in formatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Laurens Dassen (Volt) wil nieuwe informateur: 'Geen regie in formatie'

Als het aan Volt-partijleider Laurens Dassen ligt, mag Ronald Plasterk niet doorgaan als informateur. Deze uitspraak doet hij in het radioprogramma Sven op 1. Hij is van mening dat Plasterk door gebrekkige regie in de huidige formatieronde geen draagvlak meer heeft voor het leiden van een volgende ronde.

Deze week maakte NSC-partijleider Pieter Omtzigt bekend uit de formatiegesprekken te stappen. Daardoor lijkt de kans op een meerderheidscoalitie van PVV met VVD, NSC en BBB verkeken. Volgens Omtzigt heeft verder praten geen zin meer. Ook vandaag was hij niet aanwezig bij nieuwe gesprekken tussen de formerende partijen.

De formatie is nog niet mislukt, maar het opstappen van Omtzigt geeft een diep gebrek aan vertrouwen aan tussen de vier partijen. "Als ik kijk naar het chaotische proces, dan heb ik niet het idee dat Plasterk grip heeft gehad op deze formatieronde. Er wordt veel gecommuniceerd via X, dus ik denk niet dat er regie in die formatie zit."

Er ontstond frictie tussen Omtzigt en Plasterk over het achterhouden van financiële informatie. "Het is typisch Omtzigt om een hele hoop documenten op te vragen. Hij vindt dat hij deze documenten niet op tijd krijgt, vervolgens schrikt hij hiervan en zegt hij dat hij wegloopt. Dat is geen manier van doen, maar het hele proces is chaotisch. Omtzigt zou als Kamerlid helemaal door het lint zijn gegaan."

Laurens Dassen (partijleider Volt): 'Plasterk mag niet doorgaan als informateur' (8 februari 2024) - Sven op 1

Plasterk afwezig

"Ik geloof dat Plasterk bij sommige rondes ook niet aan tafel heeft gezeten. Het lijkt mij daarom onverstandig dat hij de volgende formatieronde gaat leiden", onderstreept de Volt-leider. Over de afwezigheid van Plasterk bij meerdere formatiegesprekken bestaan verschillende versies. Sommige bronnen zeggen dat zijn afwezigheid op initiatief van PVV-leider Geert Wilders was om, vanwege de frictie, met zijn vieren te gaan zitten. Andere bronnen vermelden dat dit op verzoek van Plasterk zelf gebeurde. "Er is in elk geval onduidelijkheid", benadrukt Dassen.

PVV, VVD en BBB gaan vrijdagochtend opnieuw verder praten. Dat zeiden de drie partijleiders donderdag na een kort overleg met Plasterk. Ook Omtzigt wordt opnieuw uitgenodigd.

Omtzigt heeft een brief geschreven aan Plasterk waarin hij het besluit van NSC zou uitleggen. Geen van de betrokkenen gaat vooralsnog in op de brief.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie